Repercusiuni pentru şcolile implicare în scandalul tezelor falsificate de la evaluarea naţională din 2016, aparţinând fiului primarului din Salcea, Ilie Lungu.
Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava a anunţat că cele două unităţi de învăţământ implicate în incidentul de anul trecut, respectiv şcolile gimnaziale din Plopeni şi Salcea, nu vor mai putea organiza examenul de evaluare naţională, de la final de clasa a VIII-a, pentru o perioadă de cel puţin trei ani. Mai mult, nici persoanele implicate în scandal nu vor putea face parte din comisiile de examen sau de evaluare, potrivit metodologiei.
Potrivit Gabrielei Scutaru, inspector adjunct al IŞJ Suceava, ”şcolile Salcea şi Plopeni nu vor fi centre de examen în acest an pentru evaluarea naţională, elevii urmând să fie arondaţi la alte centre. Elevii vor fi transportaţi la cea mai apropiată unitate şcolară centru de examen, transportul lor fiind asigurat. Părinţii au fost înştiinţaţi de aceste decizii, la fel şi cele două şcoli. De asemenea, au fost trimise adrese şi la centrul care îi va primi pe elevii din cele două şcoli pentru a pregăti sălile de examen şi sistemul de supraveghere audio-video”.
Aceasta a mai explicat că, la examenele naţionale, potrivit procedurii Ministerului Educaţiei, în cazul în care se constată că sistemul de supraveghere audio-video nu funcţionează, este înştiinţată imediat comisia judeţeană, se face un proces verbal care se specifică ce se întâmplă şi se remediază pe cât de repede posibil problema.
Aceasta a mai menţionat că se asigură supravegherea de către cadre didactice, important fiind ca examenul să nu fie perturbat.
Reamintim că scandalul a izbucnit la şcoala din Salcea, după ce fiul primarului Ilie Lungu a atras atenţia obţinând notele 8,25 şi 10 la evaluarea naţională, deşi acesta a avut rezultate deloc bune la învăţătură pe parcursul gimnaziului. Ulterior, s-a constatat că ambele teze ale examenului au fost înlocuite cu unele redactate de profesorii complici, Nicoleta Zettel, la limba română, şi Mihai Gîză, la matematică.