Aproape 1.200 de participanţi, elevi, profesori, voluntari, au fost prezenţi vineri, 19 mai, la Marşul anti-violenţă, anti-drog, anti-tutun şi de prevenire a accidentelor rutiere, ediţia a VII-a. Acţiunea, organizată de Asociaţia de ajutorare a copiilor şi tinerilor dotaţi, talentaţi şi din sistemul de protecţie a copilului aflat în dificultate „Euroactiv” şi Asociaţia ”Alecs Group” Suceava, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Palatul Copiilor Suceava, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Suceava, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Suceava, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” Suceava, s-a bucurat de o participare numeroasă şi în acest an, de partea tinerilor fiind şi vremea frumoasă care le-a permis să parcurgă traseul complet: esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava - Prefectură, Biblioteca Judeţeană – Hotel Bucovina – Primărie – Str. Universităţii – Nordic – Catedrală – Baia Comunală – Prefectura Suceava (unde a fost simulat un accident rutier). La marş au participat elevi de la şcolile din municipiul Suceava, dar şi de la Şcoala Gimnazială Mitocu Dragomirnei şi Liceul Tehnologic „Mihai Eminescu” Dumbrăveni.
Mesajele tinerilor
Tinerii au venit la marş cu pancarte, pe care erau scrise diferite mesaje: „Drogurile şi alcoolul distrug inocenţa şi viaţa”, „O viaţă sigură fără droguri, tutun şi alcool” (mesaj care era imprimat pe câteva tricouri pe care le purtau tinerii), „Drogurile costă mai mult decât banii. Costă viaţa!”, „Drogurile te nimicesc!”, „Fără violenţă!”, „Nu fi violent, fii inteligent”, „Stop violenţă. Viaţa are prioritate!”, „Stop fumat”, „Fără violenţă!”, „Respectă viaţa!”, „Alcoolul şi drogul nu te fac mare”, „În joc este viaţa ta. Hai, spune stop cu noi şi nu te mai droga!”, „Foloseşte zebra!”, „Acordă-ne şi nouă prioritate!”, „Viaţa are prioritate”, „Fii inteligent. Nu gândi cu pumnul!”, prin care au dorit să sensibilizeze opinia publică din Suceava, dar şi factorii de decizie, în vederea diminuării obstacolelor şi prevenirii consumului de droguri, tutun şi de plante etnobotanice, prevenirii violenţei şi a accidentelor rutiere.
Conştientizare şi responsabilizare
Psihologul Constantin Alecsa, preşedintele Asociaţiei ”Alecs Group” Suceava, a spus că „în ultimii şapte ani, în săptămâna voluntariatului, încercăm să organizăm acest eveniment pentru a combate alcoolul, drogurile, violenţa, accidentele rutiere, pentru a atrage atenţia că există şi altfel de participanţi la trafic, nu numai conducători auto şi maşinile lor. Ne dorim din ce în ce mai mult ca tinerii să conştientizeze care sunt responsabilităţile, mai ales că unii dintre aceşti tineri vor deveni în curând conducători auto. De aceea, vrem să conştientizeze din timp pericolul care-i aşteaptă în trafic. La început am pornit cu 760 de elevi şi acum am ajuns la peste 1.200. Suntem mulţumiţi de desfăşurarea acestor activităţi”.
Simularea unui accident rutier
Printre elevii aflaţi la marş am întâlnit-o şi pe Adriana Diana Morariu, de la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava, în vârstă de 16 ani, care a venit la acţiunea stradală pentru că a dorit să transmită un mesaj anti-drog, anti-tutun, anti-violenţă „şi pentru a-i sprijini pe cei care vor să se lase de fumat, de droguri, pentru că nu sunt bune”. Pentru prima dată prezentă la o acţiune stradală, Denisa, elevă la Şcoala Gimnazială „Miron Costin” Suceava, ne-a spus: „Mă aflu la această acţiune pentru a spune stop drogurilor şi accidentelor rutiere”. Ea a venit la acţiune împreună cu colegii de clasă şi mai multe cadre didactice.
La marş am întâlnit şi elevi de la o postliceală sanitară din Suceava, însoţiţi de Anca Cibereac, fostă asistentă medicală (secţia Reanimare), care ne-a pus că de multe ori s-a confruntat cu violenţa venită din partea unor rude ale bolnavilor. „Dacă îi învăţăm pe copii această meserie, să-i învăţăm şi cum trebuie să se apere în anumite situaţii, cum să se comporte cu un om violent”, a mai spus Anca Cibereac.
În cadrul acţiunii de vineri a avut loc, la întoarcerea de la marşul desfăşurat pe străzile Sucevei, şi simularea unui accident rutier cu intervenţia efectivelor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava şi cu participarea voluntarilor Societăţii Crucea Roşie Suceava.
La această acțiune a fost prezentă și Mirela Adomnicăi, prefectul județului Suceava.