Cele mai recente competiţii internaţionale în cadrul cărora elevii suceveni şi-au câştigat dreptul de a reprezenta România au adus rezultate răsunătoare pentru tinerii noştri.
Preocuparea pentru inventică şi inginerie au propulsat două echipaje ale Colegiului Naţional „Petru Rareş” Suceava pe podiumul unuia dintre cele mai ample concursuri de la nivel mondial - I-Sweep din Houston, Texas, SUA, cunoscut sub numele de Olimpiada Internaţională de proiecte de energie, inginerie, mediu. I-Sweep a avut loc la începutul acestei luni.
Ştefan Şovea şi Andrei Ventuneac şi-au adjudecat aurul cu lucrarea „Project Calypso”, la secţiunea Environment, iar Tudor Andronic şi Raul Alexandru Hănţăscu au primit bronzul pentru lucrarea „Neuro Car Network”, secţiunea Engineering. Elevii au fost coordonaţi de prof. Victor Șutac.
Întorşi acasă, tinerii au fost prezenţi la Târgul ofertelor educaţionale de săptămâna trecută, de la Iulius Mall, unde au povestit despre experienţa din SUA, despre participarea la o competiţie atât de amplă şi despre proiectele la care au lucrat luni bune.
Ştefan Şovea şi Andrei Ventuneac au fost răsplătiţi cu medalie de aur, aceştia povestind: „A fost o experienţă deosebită. Am reuşit să cunoaştem numeroase echipe, a fost un alt tip de competiţie, cu un nivel foarte ridicat. Au fost înscrise în concurs foarte multe proiecte pe mediu, inginerie şi mă bucur că am reuşit să şi învăţăm foarte multe lucruri noi din toată această experienţă”.
Andrei Ventuneac a mărturisit că „e foarte interesant să vezi elevi de pe tot globul, din Afganistan la Bosnia şi Herţegovina, europeni, asiatici, din America de Sud. A fost o experienţă deosebită”.
Tinerii au obţinutaurul cu lucrarea „Project Calypso”, la secţiunea Environment, un sistem inteligent de detectare a calităţii apei.
„Este asemenea unei geamanduri, pluteşte pe apă şi cu ajutorul unor senzori analizează calitatea apei. Avem şi un sistem de transmisie radio prin care ansamblul nostru va anunţa pe telefon ori pe calculator toate informaţiile despre calitatea apei şi va avertiza consumatorul dacă apa este bună sau nu. A fost un proiect destul de dificil, am lucrat la el în jur de şase luni, am depus multă muncă”, a completat Ștefan Șovea.
În jur de 400 de participanţi
La rândul său, echipa care a obţinut bronz, Tudor Andronic şi Raul Alexandru Hănţăscu, a prezentat în concurs proiectul „Neuro Car Network”, înscris la sectiunea Engineering, un sistem bazat pe inteligenţa artificială care să ajute persoanele în trafic.
„Noi am reuşit să colectăm undeva la patru milioane de date pentru a antrena un algoritm de inteligenţă artificială care să prezică ce intenţie are şoferul în trafic. Astfel putem avertiza alţi şoferi dacă acesta ar putea lua o decizie care să ducă la un accident”, a povestit Tudor Andronic.
Tudor a mai completat că „experienţa din Houston a fost minunată, am întâlnit foarte multe echipe cu care am schimbat idei, proiecte. Categoria noastră a fost Engeneering, ceea ce ne şi pasionează. I-Sweep merge mult pe mediu, pe ecologie, combaterea poluării. Majoritatea proiectelor vizează asta. Au fost în jur 400 de participanţi”, a mai spus Tudor Andronic.
„Este impresionant ce s-a întâmplat în SUA”
Echipajele au obţinut calificarea la concursul din Houston în urma rezultatelor de la Concursul Naţional de Ştiinţă şi Inginerie pentru Elevi „RoSEF” şi a progreselor prezentate în etape ulterioare concursului.
Prof. Victor Șutac, coordonatorul celor două echipaje şi organizator al competiţiei „RoSEF”, a menţionat că „a fost o perioadăfoarte bună pentru clubul de inventică de la Colegiul <Petru Rareş>. Este impresionant ce s-a întâmplat în SUA. I-Sweep este considerat unul dintre cele mai importante concursuri de mediu şi inventică din lume”.
Șutac a mai amintit şi de echipajul sucevean „Impulsive”, format 12 elevi, care a participat la Campionatul Mondial de Robotică din St. Louis, Statele Unite ale Americii, de la finele lunii aprilie.