Spaţiile verzi din municipiul Suceava sunt în proces de inventariere şi clasificare, operaţiune care trebuie finalizată până la sfârşitul acestui an. Primarul de Suceava, Ion Lungu, a anunţat, ieri, în conferinţă de presă, că au fost deja înregistrate zonele verzi care au titulatură de parcuri, precum Parcul Central, cel de la Policlinica Areni, cel de la Patinoar, Gara Iţcani, la Steaguri etc. şi urmează inventarierea spaţiilor verzi din zona unităţilor de învăţământ. Finalizarea acţiunii va atrage după sine întocmirea aşa-numitului Registru al Spaţiilor Verzi din municipiul Suceava.
”Să nu mai fie tot felul de discuţii în comisiile de urbanism, că într-o zonă este spaţiu verde sau nu e”, a spus primarul.
Un avantaj al Registrului Spaţiilor Verzi este că fiecare parcelă este inventariată, clasată şi intabulată, astfel că orice investiţie într-o astfel de zonă obligă la Planuri Urbanistice de Detaliu foarte bine argumentate şi susţinute. De asemenea, aplicaţiile existente permit crearea unei hărţi digitale care să conţină distribuţia spaţiilor verzi compacte, a arborilor şi a terenurilor degradate care ar putea fi transformate în spaţii verzi. Mai mult, datorită hărţii digitale pe structură GIS (Sistem Informaţional Geografic), toate documentele emise de Comisia de evaluare şi avizare pentru activităţile de defrişare a arborilor, din cadrul primăriei, privind avizele de tăiere sau toaletare, pot fi gestionate şi urmărite.
Avem doar 17 mp spaţiu verde/ locuitor
Menţionăm că municipiul Suceava nu îndeplineşte norma europeană de spaţii verzi care revin unui locuitor, de minimum 26 mp, ci de doar 17 mp spaţii verzi/ locuitor.
O soluţie de depăşire a acestui handicap, susţinută de administraţia locală de foarte mulţi ani, este de transfer a parcului Şipote de la Direcţia Silvică şi Ocolul Silvic Pătrăuţi la Primăria Suceava, însă nici un proiect iniţiat până acum în acest sens nu a avut sorţi de izbândă. Lungu a declarat, ieri, că problema a fost preluată de deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor, iar când noul proiect de act normativ va fi finalizat, va face apel la toţi parlamentarii de Suceava pentru susţinere.
La această oră, municipiul Suceava dispune de aproximativ 60 de hectare de spaţii verzi, reprezentate de micile parcuri din centru, din zona Cartodrom, de amenajările şi aliniamente realizate pe marginea şoselelor şi peticele verzi care au supravieţuit între blocuri.
Alunecările din zona versantului de Nord -Vest au protejat oarecum de construcţii o suprafaţă de vegetaţie de 112 hectare, iar cele 63 de hectare ale Parcului Şipote, chiar dacă nu sunt ale administraţiei locale şi sunt neamenajate, reprezintă totuşi un loc cu verdeaţă în inima oraşului.