Municipalitatea suceveană intenţionează să demareze un program amplu de construire de noi locuinţe sociale, majoritatea spaţiilor de acest gen pe care le deţine având o vechime considerabilă, multe fiind în stare avansată de degradare.
Finanţarea construirii de noi imobile de locuinţe ar urma să fie asigurată din fonduri europene, atragerea acestora fiind posibilă prin intermediul Grupului Local de Acţiune Urbană Suceava.
„Un prim pas către înfiinţarea GAL Urban la Suceava a fost făcut. Noi am depus o documentaţie pentru o finanţare de 220.017 lei, necesară pentru întocmirea documentaţiei acestei asocieri. Finanţarea a fost acceptată, proiectul nostru a luat 92,5 puncte, cu aceste fonduri gratuite vom face strategia pentru GAL Urban – o asociere între autorităţi publice şi private, inclusiv Universitatea, sperăm.
Vrem să dezvoltăm comunităţile defavorizate din oraşul nostru, în principal din cartierele Iţcani şi Burdujeni Sat, dar şi alte obiective, care vor rezulta în urma studiilor ce urmează a fi făcute”, a declarat ieri primarul Sucevei, Ion Lungu.
O primă direcţie a acestui GAL, pentru dezvoltarea comunităţilor defavorizate, este realizarea de locuinţe sociale.
„Municipiul Suceava are foarte multe locuinţe sociale vechi, case transmise din generaţie în generaţie chiriaşilor, unele sunt în stare avansată de degradare, nu se mai pot repara, trebuie demolate. Ca atare, vom face locuinţe sociale noi în zone precum Aleea Dumbrăvii, dar şi în alte locaţii”, a precizat Ion Lungu.
Pe GAL Urban pot fi depuse proiecte până la limita de 7 milioane de euro. Din aceştia, 45% sunt finanţaţi prin Programul Operaţional Regional, iar diferenţa, pe Programul Operaţional Comun.
De asemenea, se pot atrage finanţări pentru proiecte axate pe educaţie, dar şi pentru reabilitarea şi modernizarea de spaţii publice urbane.