Spitalul Municipal Fălticeni a depus documentaţia la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava pentru autorizarea noii maternităţi. Directorul adjunct al DSP, dr. Cătălina Zorescu, a declarat, ieri, că astăzi vor fi recoltate probe în vederea testelor de sanitaţie şi că unitatea spitalicească va fi deschisă doar dacă sunt îndeplinite toate condiţiile igienico-sanitare impuse de lege. Declaraţia adjunctului DSP vine în contextul scandalului izbucnit marţi la Fălticeni, după ce jurnaliştii au filmat cum incubatoarele pentru bebeluşii născuţi prematur şi mobilier din vechiul sediu al maternităţii erau transferate în sediul nou neambalate, în remorca unui tractor din dotarea serviciului de salubritate al Primăriei Fălticeni. DSP a trimis o echipă de inspectori pentru verificări încă de marţi după-amiază. ”Asigurăm populaţia că maternitatea nouă va fi deschisă doar când îndeplineşte toate condiţiile de securitate igienico-sanitară”, a declarat dr. Cătălina Zorescu.
La rândul său, managerul Spitalului Municipal Fălticeni, dr. Vlad Morariu, şi-a asumat în totalitate responsabilitatea pentru ceea ce s-a petrecut şi a spus că îşi reproşează că nu a dat dispoziţie ca echipamentele medicale să fie împachetate pentru a fi protejate, înainte de transport.
Inaugurarea oficială a noii maternităţi are loc mâine
Dr. Morariu a afirmat că toată aparatura medicală, mobilierul şi echipamentele transferate din vechiul sediu au fost spălate şi supuse unui proces complex şi complet de dezinfecţie, astfel încât are convingerea că nu vor fi nici un fel de probleme din acest punct de vedere.
”Vor fi luate toate măsurile necesare pentru ca maternitatea să poată funcţiona în condiţii de maximă siguranţă pentru bebeluşi. Ieri am depus documentaţia şi am cerut avizul, joi se recoltează probe. Până atunci facem dezinfecţia repetată ca să fie totul în regulă. Clădirea este nouă, instalaţiile noi, eu sunt aproape sigur că nu va fi nici o problemă”, a afirmat managerul spitalului.
Potrivit acestuia, mâine va avea loc inaugurarea oficială a noii maternităţi, după care va urma tranziţia de la maternitatea veche la cea nouă. Vechea maternitate va funcţiona în regim de ambulatoriu, adică fără internări, doar consultaţiile curente. Pacientele internate şi operate vor fi treptat externate, iar după ce ultimele paciente vor pleca acasă, noile internări vor fi făcute în clădirea nouă. ”Nu ducem pacienţii dintr-o parte în alta”, a precizat dr. Morariu.
Sediul maternităţii se va mai schimba o dată, când va fi finalizată clădirea noului spital. Secţia este firesc parte a acestuia, iar în actuala clădire va funcţiona fie un compartiment de îngrijiri paleative, ca extindere a centrului de sănătate deja existent în comuna Vadu Moldovei, fie va fi mutată aici secţia de dermatologie, fie se va înfiinţa un compartiment de geriatrie.