Smulgerea arborilor din rădăcini, cu diverse utilaje, pentru a-i declara apoi ca fiind produse accidentale, în urma unor fenomene naturale, este cea mai nouă modalitate prin care se exploatează masă lemnoasă, peste cotele stabilite.
O nouă situație de acest gen a fost semnalată la Garda Forestieră Suceava, care, în cursul zilei de ieri, a trimis în teren inspectori care să facă cercetările necesare.
Aceștia s-au deplasat pe raza Ocolului Silvic Bucovina (zona Falcău), într-o suprafață de fond forestier proprietate privată, unde au identificat mai mulți arbori culcați la pământ, care prezentau semne de doborâre intenționată și nu cauzată de un factor abiotic (vânt).
„În vederea clarificării situației, s-a solicitat sprijinul organelor de politie, urmând a fi făcută plângere penală pentru distrugerea pădurii. Verificările vor fi extinse pe raza întregii unități de producție”, a declarat inspectorul-șef al Gărzii Forestiere Suceava, Mihai Gășpărel.
Conform inspectorilor Gărzii Forestiere Suceava, din primele cercetări în teren, suprafața afectată de doborâturile simulate este de peste două hectare, peste 100 arbori fiind puși la pământ.
Situații similare au mai fost depistate în cursul anului trecut în zona Vatra Dornei, arborii fiind smulși prin mijloace mecanice și declarați apoi ca fiind afectați de o calamitate naturală. În cazurile respective sunt trimise în judecată mai multe persoane, inclusiv silvicultori, pentru complicitate.