Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Suceava a încheiat, pe 15 mai, campania de preluare a cererilor unice pentru subvenţiile pe terenul agricol ori animalele crescute. În judeţ, după o campanie grea, s-a ajuns la un total de 48.363 de dosare depuse. Principala remarcă care se poate face este că deşi numărul fermierilor care au depus cereri este puţin mai mic, suprafaţa pentru care se cer subvenţii este uşor mai mare. În cadrul acestei campanii s-a depăşit pragul de 200.000 de hectare pentru care se cer subvenţii. Mai exact, 200.935 hectare, cu 1.726 hectare în plus faţă de compania din 2016.
Se observă aşadar o tendinţă de comasare a terenurilor agricole, este drept încă nu foarte puternică. Totuşi, în 2014, APIA înregistra un număr de peste 57.000 de cereri pentru subvenţii pentru terenul agricol lucrat. Aşadar, scăderea numărului de beneficiari este importantă. O parte din terenurile acestor mici agricultori au fost preluate de cei care sunt fermieri în adevăratul sens al cuvântului şi lucrează organizat, pe suprafeţe compacte, măcar câteva zeci de hectare.
Totuşi, şi în 2017, majoritatea fermierilor care au solicitat subvenţii au fost oameni în vârstă, care lucrează suprafeţe mici de teren, cel mai adesea fragmentate.
Campania de preluare a dosarelor pentru subvenţii a început la 1 martie şi a fost una grea, atât pentru funcţionarii APIA, cât şi pentru agricultori şi crescători de animale. Marile probleme au fost legate de proprietarii de teren care nu au putut să-şi identifice parcelele pe hărţile digitale, de cei care nu au succesiuni după părinţi ori nu au avut împuternicire notarială de la proprietarii terenurilor. Oficialii APIA au remarcat şi că destul de mulţi proprietari de teren mai tineri sunt plecaţi din ţară şi nu i-a mai interesat să depună cereri pentru subvenţii.