Deputatul PSD de Suceava Maricela Cobuz a declarat că în calitate de parlamentar, dar şi ca membru în Comisia de sănătate şi familie a Camerei Deputaţilor, va susţine sprijinirea Centrelor de Asistenţă Psihopedagogică, care vin în sprijinul familiei prin anchete şi consiliere şi care pun accent în mod special pe educaţia parentală. Maricela Cobuz a amintit că în data de 15 mai a fost sărbătorită Ziua Internaţională a Familiei, care marchează importanţa familiei şi vine în sprijinul valorilor familiei tradiţionale româneşti. „Ziua Internaţională a Familiei oferă oportunitatea de a aduce la cunoştinţă care sunt priorităţile de promovare şi consolidare a valorilor familiei şi de a aborda mai profund problemele legate de familie din perspectiva proceselor sociale, economice, demografice şi politice. Cu prilejul Zilei Internaţionale a Familiei, în anii trecuţi, comunităţile din întreaga lume au iniţiat o serie de evenimente de sensibilizare. Violenţa în familie este una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă societatea contemporană, atât la nivel internaţional, cât şi la nivelul României”, a precizat deputatul PSD de Suceava.
Maricela Cobuz a ţinut să precizeze că actualul Guvern pune accent pe susţinerea familiilor tinere, investirea în copilăria timpurie, îngrijirea sănătăţii, educaţie de calitate, precum şi îngrijirea bazată pe serviciile din comunitate şi serviciile de reabilitare, sprijinirea familiilor şi persoanelor care îngrijesc copii, astfel încât să se asigure condiţiile de bază necesare acestora şi stabilitatea familiei.
Cobuz a mai spus că actualul Program de Guvernare 2017-2020 încurajează familiile să aibă şi să crească cât mai mulţi copii, prin acordarea unei subvenţii anuale. „Astfel, se vor acorda burse pentru copiii proveniţi din familiile dezavantajate şi se va continua sprijinirea familiilor care au în îngrijire persoane cu dizabilităţi”, a explicat parlamentarul sucevean. Maricela Cobuz a mai declarat că în perioada următoare, Guvernul PSD+ALDE se angajează să elaboreze un plan pentru construcţia şi utilizarea eficientă a 1.500 de locuinţe sociale destinate familiilor dezavantajate, inclusiv valorificarea locuinţelor abandonate, introducerea Programului „Prima chirie”.
„Se pune foarte mult accent pe violenţa domestică, astfel încât se doreşte elaborarea unei proceduri comune de lucru la nivelul interinstituţional privind raportarea, colectarea şi monitorizarea datelor în domeniu, dar şi prevenirea cazurilor de violenţă”, a precizat Maricela Cobuz. Ea a mai declarat că săptămâna trecută, pe data de 9 mai, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege privind revizuirea Constituţiei României, prin care se defineşte familia ca fiind întemeiată pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor.