O zi de sâmbătă şi o oră la care traficul prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret înregistra de obicei un mare aflux de maşini şi persoane mi-au adus surpriza să constat benzi de circulaţie goale şi doar două maşini care se prezentau pentru control pe calea de intrare în România. Fenomenul mai puţin obişnuit l-am întâlnit sâmbătă seara, în jurul orei 21.00, la întoarcerea din Ucraina, pe benzile de intrare în ţară. La prima vedere aş fi putut să cred că a fost o zi în care sucevenii au circulat în număr mic spre ţara vecină, însă având în vedere cozile interminabile din vamă întâlnite în ultimele luni, cred că trebuie să existe o explicaţie pentru lipsa „apetitului” pentru înghesuială şi ore întregi de aşteptare. Am încercat să înţeleg ce se întâmplă de fapt şi ce îi face pe suceveni sau botoşăneni să nu se înghesuie ca de obicei spre sau dinspre Ucraina, trecând peste răspunsul dezinteresat al poliţiştilor de frontieră, care mi-au spus că ”e sâmbătă şi oamenii stau acasă la televizor”.
Controalele amănunţite în timpul ”turelor grele” şi prezenţa ANAF descurajează traficul
Una dintre cauzele scăderii traficului prin Vama Siret, cel puţin în anumite momente, poate fi pusă pe seama controalelor amănunţite asupra mărfurilor tranzitate prin punct. Verificarea în amănunt a bagajelor şi prezenţa uneori în punct a câinilor antrenaţi pentru detectarea tutunului ascuns în maşini i-au descurajat de o perioadă de timp pe cei care îşi creaseră obiceiul de a căra mărfuri vandabile pe piaţa neagră din judeţ.
Pe lângă modul de verificare a mărfurilor, prezenţa celor de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) le-au creat frisoane celor obişnuiţi să tranziteze vama cu cantităţi importante de mărfuri, acestea fiind de multe ori confiscate de oamenii fiscului. Problemele de acest fel nu apar numai în punctul vamal, echipele de inspectori ANAF fiind prezente pentru controale pe traseele care leagă oraşul Siret de municipiile Suceava sau Rădăuţi.
Criza ţigărilor şi scumpirea carburanţilor în Ucraina, motive serioase de stat acasă
Motivul care îi face însă pe mulţi suceveni să renunţe la deplasările lungi şi obositoare spre ţara vecină este legat în principal de dispariţia sau scumpirea unor mărfuri de interes de pe piaţa ucraineană din zonă. De o perioadă de timp, în magazinele şi nenumăratele benzinării din preajma graniţei, cunoscute pentru oferta mare de ţigări, bate vântul. Pachetele de ţigări cu preţuri de câteva ori mai mici decât în România sunt acum de negăsit, rafturile goale creând o îngrijorare în rândul cumpărătorilor, dar şi al celor care le comercializau. Mărcile de ţigarete căutate pe piaţa românească s-au scumpit sau au dispărut, după ce, din spusele vânzătorilor, sunt probleme cu producţia de ţigarete din capitala Ucrainei, unde stoparea producţiei ar putea să dureze luni de zile.
În acelaşi timp, preţurile carburanţilor au crescut în ultima perioadă în ţara vecină, apropiindu-se vertiginos de cele plătite la benzinăriile din judeţ. Diferenţele de preţ de 1-1,5 lei pe litrul de carburant, existente altădată între piaţa ucraineană şi benzinăriile de la noi, s-au redus mult, fiind acum de câţiva zeci de bani. Toate aceste schimbări produse în ultima perioadă dincolo de graniţa de nord a judeţului au redus, prin acest cumul de neajunsuri, dorinţa sucevenilor de a mai călători şi zăbovi ore întregi la graniţa româno-ucraineană.