Activitatea Administraţiei Finanţelor Publice Suceava a fost întreruptă ieri pentru mai bine de două ore după ce salariaţii acestei instituţii au declanşat o grevă spontană, nemulţumiţi de prevederile noii Legi a salarizării. Protestul finanţiştilor suceveni a început în jurul orei 10:00, în semn de solidaritate cu salariaţii celorlalte Administraţii Fiscale din ţară care au intrat în grevă în cursul zilei de ieri. După declanşarea grevei spontane, toate ghişeele Trezoreriei Suceava au fost închise şi în acelaşi timp a fost întreruptă activitatea în toate birourile Administraţiei Finanţelor Publice. Tot ieri, mai mulţi salariaţi ai Finanţelor Publice Suceava au ieşit în faţa instituţiei în semn de protest faţă de noua Lege a salarizării unitare. După începerea protestului finanţiştilor din municipiul Suceava, şi colegii lor de la celelalte Administraţii Fiscale din judeţ au întrerupt complet munca. Tot ieri, diverse forme de protest au adoptat şi lucrătorii din Direcţiile Vamale, şi ei nemulţumiţi că vor fi incluşi în aceleaşi grile salariale.
Activitatea în cadrul Administraţiei Finanţelor Publice Suceava a fost reluată tot ieri, în jurul orei 12:30, după ce liderii sindicali de la nivel naţional au avut discuţii cu ministrul Finanţelor, Dana Pescariu, urmând ca miercuri să aibă loc un Consiliu naţional al tuturor liderilor de sindicat în care se va lua o decizie comună cu privire la cum se va acţiona în viitor.
Lider sindical: "Vom ajunge să fim plătiţi ca un bibliotecar sau un sufleor la teatru"
Liderul sindicatului SedLex din cadrul Administraţiei Finanţelor Publice Suceava, Gheorghiţă Tudoscă, ne-a declarat ieri că salariaţii din Finanţe sunt nemulţumiţi în primul rând de încadrarea lor în noile grile de salarizare. El a arătat că după intrarea în vigoare a acestei legi, salariaţii Administraţiilor Fiscale din Judeţe vor fi plătiţi cu sume mult mai mici comparativ cu cei angajaţi direct la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, deşi au aceleaşi atribuţii. „Principala revendicare pe care o avem este modificarea legii salarizării, pentru că suntem nemulţumiţi de grilele propuse în lege. Vom ajunge să fim încadraţi la acelaşi nivel cu o bibliotecară, cu un sufleor de la teatru sau cu o asistentă medicală. Ar fi trebuit să respecte nişte principii pe care le-au anunţat în preambulul legii salarizării unitare, de la importanţa socială, la complexitatea muncii, dar şi alte multe lucruri care sunt puse doar pentru că trebuiau puse, dar nu că o să se şi respecte”, a declarat liderul sindical. Gheorghiţă Tudoscă a subliniat că prin noua Legii a salarizării nu se ia în considerare importanţa socială a muncii pe care o depun salariaţii din Administraţiile Finanţelor Publice. El a adăugat că după intrarea în vigoare a noului act normativ, un director al unei Direcţii Regionale a Finanţelor Publice ar ajunge să câştige mai puţin decât un consilier superior angajat direct la ANAF.
În acelaşi timp, Gheorghiţă Tudoscă a subliniat faptul că volumul de muncă al salariaţilor din Finanţe este unul extrem de mare, în condiţiile în care Ministerul Finanţelor a blocat angajările la nivel naţional. „Este şi o mare lipsă de personal, dar şi o lipsă de respect faţă de munca noastră. Cine nu ştie volumul de muncă de aici probabil tratează cu superficialitate. Este enorm de multă muncă”, a spus liderul sindical din Finanţele sucevene.
Protestul salariaţilor din Administraţia Finanţelor Publice Suceava a stârnit, cum era de aşteptat, nemulţumiri în rândul celor care au avut de efectuat plăţi sau de ridicat documente în perioada grevei spontane.