Şcoala Gimnazială „Miron Costin” Suceava a organizat, în perioada 8-14 mai 2017, activităţi dedicate proiectului internaţional „Campania Globală pentru Educaţie”, iniţiat de Organizaţia Salvaţi Copiii.
Scopul este acela de a le reaminti autorităţilor din întreaga lume că promisiunile asumate de state trebuie respectate, iar educaţia gratuită şi de calitate pentru toţi copiii este una din aceste promisiuni (Obiectivul 4 de Dezvoltare Durabilă al Agendei 2030 a Naţiunilor Unite).
Sub sloganul „Împreună pentru educaţie”, copiii au vorbit despre importanţa educaţiei de calitate şi despre modul în care sărăcia creşte sărăcia educaţională. În cadrul orelor de dirigenţie, au fost consultaţi cu privire la viziunea lor asupra educaţiei şi la aspiraţiile pe care le au în viitor, atât în plan individual, cât şi ca generaţie, realizând postere şi dezbateri la nivelul Consiliului Şcolar al Elevilor. Încurajaţi să gândească şi să se exprime liber, şcolarii din ciclul primar au scris câteva idei despre cum ar fi să trăiască într-o lume în care educaţia e gratuită, accesibilă, nediscriminatorie. Cei mai creativi elevi, atât din ciclul primar, cât şi din cel gimnazial, au realizat scrisori sincere, relevante pentru nevoile lor şi ale societăţii, adresate autorităţilor: preşedintelui României, prim-ministrului, ministrului de Finanţe sau primarului.
Săptămâna s-a încheiat cu o activitate complexă, la care au participat peste o mie de copii, alături de cadre didactice şi părinţi, desfăşurată vineri, la ora 12.00, în curtea şcolii, prin care s-a promovat susţinerea educaţiei de calitate, incluzive şi echitabile. Momentul inedit al manifestării l-a constituit un flash-mob al elevilor din clasele a VI-a şi a VII-a. Dansul sincron – o carte deschisă, o „carte vie”, a simbolizat ideea că şcoala trebuie să ofere dreptul la libertate de exprimare, la dezvoltare personală, pentru ca tinerii să devină cetăţeni activi, implicaţi în consolidarea comunităţii şi a societăţii.
Campania Globală pentru Educaţie este un eveniment anual, ajuns deja la a VI-a ediţie la Şcoala Gimnazială „Miron Costin”, desfăşurat în mai multe ţări ale lumii, sub o temă comună, şi susţinut de 90 de coaliţii naţionale (organizaţii nonguvernamentale, organizaţii ale comunităţii, sindicate ale profesorilor, asociaţii ale părinţilor şi grupuri de protecţie a drepturilor copilului).