Colectivul Holzindustrie Schweighofer a participat activ la acţiunile de împădurire organizate în perioada primăverii. Astfel, la începutul lunii inginerii silvici de la fabrica din Rădăuţi au fost alături de specialiştii de la Parcul Naţional Călimani, precum şi de cei de la Ocolul Silvic Vatra Dornei, la o lăudabilă acţiune de reîmpădurire.
„Sărbătorim luna pădurii împreună cu factorii interesaţi în administrarea Parcului Naţional Călimani: Ocolul Silvic Vatra Dornei, Holzindustrie Schweighofer, ISU, IPJ şi VDT”, acestea au fost primele cuvintele rostite de inginerul Basarab Bârlădeanu, director al Parcului Naţional Călimani, cuvinte sub auspiciile cărora a început acţiunea de reîmpădurire a unei suprafeţe de teren forestier aflată în proprietatea comunei Şaru Dornei.
La rândul său, inginerul Vasile Varvaroi, manager de achiziţii în cadrul Holzindustrie Schweighofer, a precizat: „Prin această activitate compania dă dovadă, încă o dată, că depune eforturi pentru protejarea şi dezvoltarea habitatelor naturale, că este aproape de cei care gestionează ariile protejate, fiind pe deplin conştienţi de importanţa conservării biodiversităţii. Mai mult decât atât, Holzindustrie Schweighofer este singura companie din România care şi-a asumat voluntar angajamentul de a nu achiziţiona lemn exploatat în parcurile naţionale, deşi acest lucru este legal”.
Pe lângă acest eveniment, reprezentanţii companiei au luat parte recent şi la alte acţiuni de împădurire desfăşurate în judeţele Bacău, Alba şi Covasna, în care compania este reprezentată prin celelalte fabrici de prelucrare a lemnului, dar şi în judeţul Harghita. Compania Holzindustrie Schweighofer se bazează pe un model de afaceri sustenabil şi durabil, de aceea, implicarea acesteia în promovarea gestionării durabile a pădurilor din România este un lucru firesc şi normal.
14.666 de ha de pădure deţinute în România de grupul Schweighofer vor fi reevaluate cu ajutorul unor experţi de renume
Un alt principiu sub care s-a desfăşurat această acţiunea de reîmpădurire a fost foarte frumos şi sentimental prezentat de inginerul Bârlădeanu: „Prin această acţiune se doreşte educarea adulţilor prin copii. Prin tineri care vor sădi în sufletul familiilor lor tot ceea ce înseamnă liniştea şi frumuseţea pădurii”. Astfel, voluntarii Asociaţiei Vatra Dornei Tineret s-au implicat activ în plantarea viitoarei păduri. Surprins de dăruirea cu care aceşti tineri au participat voluntar la reîmpădurire, inginerul Vasile Varvaroi a mai afirmat: ”Sunt bucuros că am avut privilegiul de a scrie împreună cu aceşti minunaţi adolescenţi viitorul pădurii din bazinul Dornelor. Zilnic îmi revin în minte chipurile lor zâmbitoare şi satisfacţia faptului că au dus la îndeplinire un lucru măreţ – continuitatea pădurii. Şi mai mare mi-a fost emoţia la finalul acţiunii, când voluntarii asociaţiei VDT ne-au încântat cu imnul lor: ‹‹De trei ani cu voinicie, ajută cu hărnicie, că sunt buni şi sufletişti, sunt ai voştri VDT-işti››”.
De asemenea, recent, oficialii companiei au anunţat că vor lua măsuri pentru a proteja pădurile virgine şi cvasivirgine din România. În acest sens, cele 14.666 de ha de pădure deţinute în România de grupul Schweighofer vor fi reevaluate cu ajutorul unor experţi de renume. Astfel se vor identifica toate zonele de patrimoniu natural şi vor fi puse sub protecţie integrală. Activitatea este în ton cu planul de acţiune implementat de Holzindustrie Schweighofer pentru un management forestier sustenabil în România.
Despre Grupul Schweighofer
Grupul Schweighofer îşi are originile într-o afacere de familie austriacă, cu peste 400 de ani de experienţă în industria de prelucrare a lemnului. În prezent, grupul este activ în industria de prelucrare a lemnului din Europa, având activităţi şi în producţia de viscoză, producţia de bioenergie, silvicultură şi afaceri imobiliare. Divizia industrială a Grupului Schweighofer operează în România trei fabrici de cherestea şi două fabrici de producţie a panourilor din lemn, o fabrică de cherestea în Germania şi o fabrică de viscoză în Austria. Grupul este lider în industria europeană a prelucrării lemnului, având în acest moment aproximativ 3.700 de angajaţi. Holzindustrie Schweighofer exportă produsele sale în peste 70 de ţări din întreaga lume.