Peste 3.000 de fermieri din judeţ ar mai avea de depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) cererea unică pentru subvenţia pe terenul agricol lucrat sau animalele crescute, data limită pentru depunerea dosarelor fiind luni, 15 mai.
Eugen Mogoş, directorul executiv al APIA Suceava, ne-a declarat ieri că în judeţ, la toate centrele locale APIA, vineri dimineaţă erau înregistrate 45.650 de cereri unice, în condiţiile în care campania din 2016 a totalizat 49.000 de dosare depuse. Numărul de beneficiari eligibili care ar mai putea depune dosare dar nu au făcut-o încă este greu de intuit. Asta pentru că o parte din beneficiarii de anul trecut nu se mai încadrează la condiţiile de eligibilitate, iar pe de altă parte, în acest an au apărut şi 2.190 de fermieri noi, care au depus deja dosare pentru subvenţii.
Posibile explicaţii ale scăderii numărului de beneficiari
Pentru a mai putea prelua cererile de la fermierii întârziaţi, toate centrele locale APIA din judeţul Suceava au program de lucru şi sâmbătă şi duminică. Luni, în ultima zi, se va lucra, dacă va fi cazul, până la ora 24.00.
Reporterii Monitorului de Suceava s-au deplasat, ieri, la Centrul local Suceava al APIA, din cartierul Obcini. Cel puţin în prima parte a zilei, atmosfera era liniştită. Pe holuri erau în jur de 20 de agricultori, care îşi aşteptau rândul pentru a intra la funcţionarii APIA.
Ionel Murariu, şeful Centrului Suceava al APIA, ne-a explicat de ce au dispărut o parte dintre beneficiari:
„Sunt diferite motive, unii sunt plecaţi în străinătate şi nu se mai gândesc la subvenţii, alţii nu au procură pentru cei pe care îi reprezintă, în timp ce unii şi-au dat terenurile în arendă”.
Ionel Murariu admite că au fost destule probleme pe parcursul campaniei începute pe 1 martie, însă crede că rezultatul final va fi bun.
„Cei care încă nu s-au prezentat şi-ar putea rezolva dosarul şi în zilele care au mai rămas, avem capacitatea de a-i primi pe toţi, pentru că se va lucra la foc continuu. Probleme au fost destule pe toată perioada, au fost şi probleme de soft, de supraîncărcare a reţelei, dar le-am depăşit, am mai stat peste program şi le-am rezolvat”, a declarat Ionel Murariu.
Ieri, la centrul Suceava al APIA erau înregistrate 8.252 de cereri unice pentru subvenţii. Anul trecut, totalul a fost de 9.102 cereri unice pentru care s-au acordat subvenţii.
Oameni în vârstă, care nu reuşesc să-şi identifice parcelele pe monitoarele calculatoarelor
Vârsta înaintată a celor mai mulţi solicitanţi de subvenţii şi faptul că aceştia nu se descurcă la identificarea parcelelor în blocurile fizice de pe monitoarele calculatoarelor rămâne marea problemă.
„Am întâlnit şi fermieri de 90 de ani, în timp ce mulţi aveau peste 80 de ani, vorbim practic de o agricultură în majoritate de subzistenţă. Aceşti oameni nu reuşesc să-şi identifice suprafeţele, nu se pot orienta, practic noi, cei de la APIA, trebuie să le facem cererile cap-coadă. Le arătăm un vecin-doi, dar tot nu pot face o identificare exactă. Avem noroc de blocurile fizice de la primărie, numai că într-un bloc fizic sunt sute de parcele”, a explicat Ionel Murariu.
Fermierii cu suprafeţe importante au venit pregătiţi
Chiar dacă grosul celor care încasează subvenţii sunt încă agricultorii mici, fermierii medii şi mari s-au dezvoltat vizibil în ultimul an.
L-am găsit ieri la Centrul Suceava al APIA pe Vasile Costan, din Liteni, până nu demult directorul Direcţiei Agricole Suceava.
„Am o suprafaţă pe care o lucrez de 45 de hectare, lucrurile merg bine, mi-am digitalizat parcelele online, am venit aici cu datele de identificare pregătite şi mi s-au făcut doar mici modificări. Subvenţiile contează foarte mult, dacă nu le ai faci agricultură de subzistenţă”, ne-a declarat fermierul.
Vasile Costan ne-a relatat că anul trecut a încasat subvenţii de 200 de euro la hectar, pentru 31 hectare de teren. În cazul său subvenţia a fost mai mare pentru că, având mai mult teren, a putut îndeplini mai multe condiţii care i-au sporit valoarea ajutorului financiar.