Serviciile sociale pentru copii şi adulţi cu dizabilităţi oferite de Complexul Terapeutic „Blijdorp România - O nouă viaţă” din Suceava au fost promovate joi, 11 mai, prin Campania „Porţi deschise”, eveniment organizat de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava, în perioada 8-12 mai. Copiii, tinerii şi adulţii de la „Blijdorp România - O nouă Viaţă” Suceava, împreună cu personalul centrului, i-au aşteptat pe vizitatori în atelierele de lucru, acolo unde se simt ei cel mai bine, unde pot să-şi arate abilităţile, în ciuda handicapului.
Însoţiţi de Manuela Pohoaţă, şef Servicii sociale pentru adulţi cu handicap „Blijdorp - O nouă viaţă” Suceava, şi de Ionel Ivan, preşedintele Asociaţiei Blijdorp România, am făcut un tur al atelierelor de lucru, unde persoane adulte cu handicap, dar şi copii erau antrenaţi în activităţi pe categorii: stimulare senzorială, modelare în lut, ateliere de cusut – ţesut, atelier de bricolaj, atelier de scris - citit, iar pentru persoanele „care au abilităţi mai dezvoltate pentru a acumula cunoştinţe”, centrul a amenajat un atelier de ştiinţe.
Zilnic, persoanele cu dizabilităţi participă şi la activităţi comune. „Pe lângă aceste ateliere, beneficiarii mai participă şi la atelierul de îngrijire personală, care îi ajută enorm, pentru viaţa de zi cu zi, dar participă şi la atelierul de hârtie, unde ei confecţionează obiecte din hârtie pentru diverse expoziţii. Serviciile sociale pentru adulţi cu handicap <Blijdorp - O nouă viaţă> au fost acreditate toamna trecută, după ce au luat fiinţă acum doi ani. Capacitatea este de 30 de locuri la Centrul de zi şi 40 de locuri la Centrul de recuperare. De obicei, sunt cam 22, 23 de beneficiari care frecventează constant centrul. Urmează ca alţi beneficiari care vor împlini în curând 18 ani, dintre cei internaţi în Centrul de copii cu dizabilităţi <Blijdorp - O nouă viaţă>, să acceseze serviciile sociale pentru adulţi. De fapt, obiectivul acestui complex este de a continua serviciile oferite copiilor cu dizabilităţi în centrele pentru adulţi”, ne-a spus Manuela Pohoaţă.
Nelipsită de la maratonul Campaniei „Porţi deschise”, directorul executiv al DGASPC Suceava, Georgeta-Nadia Creţuleac, a declarat că, în urma unei vizite de lucru în Germania, pe care a avut-o recent, a ajuns la concluzia că „la Suceava avem un centru de zi care se ridică la nivelul serviciilor acordate în Germania, iar acela este Complexul Terapeutic <Blijdorp România - O nouă viaţă> din Suceava. Mă bucur că putem să oferim şi noi beneficiarilor servicii la nivel european”. În acelaşi timp, şefa DGASPC Suceava a concluzionat că „Porţi deschise” şi-a atins scopul. „Campania are drept obiectiv o mai largă implicare a comunităţii şi, într-adevăr, acest lucru s-a întâmplat. În toate centrele vizitate, în toate localităţile unde avem centre de plasament, centre de recuperare, au fost prezente şi persoane din comunitate (primari, directori de şcoli, profesori, familiile beneficiarilor etc.). Ne-au însoţit reprezentanţi de la mai multe instituţii, cărora le mulţumim mult. Ni s-au alăturat campaniei şi studenţi de la Facultatea de Asistenţă Socială – USV, care cred că au înţeles menirea meseriei pe care şi-au ales-o. Le mulţumesc colegilor din toate centrele, pentru că ne-au primit cu braţele deschise, pentru că au înţeles că trebuie să ne promovăm activităţile, serviciile, pentru că au înţeles că trebuie să fim deschişi”, a completat Creţuleac.