Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 11 mai 2017 - Anul XXII, nr. 105 (6521)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Alternativă

Construirea unei noi staţii de pompe şi conducte, mai ieftină decât achiziţionarea celor vechi, de la Termica

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Investiţiile de aproape 2,6 milioane de lei pe care Thermonet şi le-a asumat prin contract să le facă în activitatea de termoficare din Suceava ar putea fi completate cu altele mai mari, de aproape 3 milioane de euro, în sistemul de transport şi distribuţie care aparţine municipalităţii sucevene.

Investiţia respectivă, dacă se va concretiza, ar urma să fie recuperată ulterior de la municipalitate, care ar fi beneficiar direct al acesteia, după cum a afirmat ieri Adrian Bodea, preşedintele Adrem Invest, companie care prin firmele Bioenergy şi Thermonet asigură căldura şi apa caldă pentru aproape jumătate din populaţia municipiului reşedinţă de judeţ.

„Pe 9 mai s-au împlinit şase ani de la naşterea proiectului Bioenergy, în 2011 fiind semnat contractul de concesionare a livrării de energie termică pentru municipiul Suceava. În acelaşi timp, s-a împlinit un an şi jumătate de când a apărut Thermonet.

Avem şi realizări, dar şi lucruri pe care nu am reuşit să le facem. Dar vom face tot ce putem ca să asigurăm în sezonul următor o iarnă caldă, indiferent de cât vor fi temperaturile exterioare”, a spus acţionarul principal al celor două societăţi ce asigură termoficarea oraşului.

„Avem un plan de investiţii de 2.559.000 de lei pentru primii trei ani de funcţionare, din care, la zi, avem făcute investiţii de 1.005.000 de lei, iar până la finele anului mai completăm cu 1.225.000 de lei. În 2018 se va încheia programul, prin investiţii de încă 329.000 de lei. Investiţiile vizează implementarea unor sisteme informatice, modernizarea contorizării, implementarea unui sistem SCADA care să ofere o imagine clară a locurilor prin care se pierde energie termică, în principal măsuri care vizează transportul şi distribuţia energiei termice”, a detaliat Adrian Bodea, care spune că cea mai grea „investiţie” asumată este de fapt cea de acoperire a pierderilor din sistem, de aproape 4 milioane de lei pe an.

 

O nouă staţie de pompe şi noi conducte între centrală şi oraş

Reprezentanţii Thermonet au spus că şi Primăria Suceava şi-a asumat anumite investiţii în termoficare, dar sunt probleme care blochează punerea lor în aplicare, în special probleme de patrimoniu, fiind un litigiu între Termica şi municipalitate - pentru staţia de pompe, care produce pierderi de 200.000 de lei lunar, şi conducta de transport dintre CET şi CT2, prin care se produc 10% din pierderile de energie termică din municipiu.

„Contractual, aceste două elemente trebuiau să fie concesionate către Thermonet, dar nu sunt, de aceea propunem o soluţie primăriei, o investiţie din fonduri proprii, prin care să rezolvăm această problemă. Staţia de pompare existentă a fost dimensionată pentru consumurile de la vremea respectivă şi platforma industrială ce funcţiona atunci. Ar fi mai bine să realizăm o staţie de pompare nouă, modernă, dar ne trebuie un cadru legal prin care să o putem închiria sau vinde primăriei, pentru că acest element nu ar trebui să ne aparţină nouă ca patrimoniu”, a spus Adrian Bodea.

Estimările costurilor pentru realizarea noii conducte sunt cam de 1,7 milioane de euro, iar pentru staţia de pompare, în jur de 2 milioane de euro.

Comparativ, Termica cere aproape 10 milioane de euro doar pentru staţia veche, care necesită şi investiţii în modernizarea sa. Totuşi, Primăria Suceava vrea să achiziţioneze aceste instalaţii la preţul lor de inventar, mult mai mic, de unde şi conflictul cu creditorii de la Termica.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Construirea unei noi staţii de pompe şi conducte, mai ieftină decât achiziţionarea celor vechi, de la Termica.
 Vizualizări articol: 2051 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Construirea unei noi staţii de pompe şi conducte, mai ieftină decât achiziţionarea celor vechi, de la Termica0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei