Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 11 mai 2017 - Anul XXII, nr. 105 (6521)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

La Suceava

Buzduganul Regelui Ferdinand este expus pentru prima dată publicului din afara Capitalei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

La Muzeul de Istorie din municipiul Suceava s-a deschis miercuri, 10 mai, expoziţia „Simboluri regale ale Marii Uniri”, care cuprinde piese de excepţie din Tezaurul de la Muzeul Naţional de Istorie: buzduganul Regelui Ferdinand, expus pentru prima dată publicului din afara Capitalei, şi Coroana de Oţel a României, care a mai fost adusă la Suceava în 2005. Expunerea buzduganului Regelui Ferdinand la Muzeul de Istorie din Suceava este o premieră naţională, pentru că „buzduganul nu a ieşit niciodată din Tezaur”.

Expoziţia „Simboluri regale ale Marii Uniri” mai cuprinde, pe lângă buzduganul Regelui Ferdinand şi Coroana de Oţel a României, şi o expoziţie foto documentară despre Bucovina în perioada regală. Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a spus în deschiderea expoziţiei că data de 10 mai are triplă însemnătate: „10 mai 1866 – când principele Carol depunea jurământul de credinţă faţă de ţară, ca <domn al tuturor românilor>, apoi 10 mai 1877 – când principele Carol I semna Proclamaţia de Independenţă a României şi, evident, 10 mai 1881 – încoronarea lui Carol I ca rege al regatului România”.

El a mai spus că speră ca publicul să se bucure de această expoziţie, „care are două piese importante legate de Marea Unire”. La vernisaj au fost prezenţi şi Gheorghe Niţă, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, care a amintit de cele cinci simboluri ale regalităţii: coroana, buzduganul, mantia, pavilionul regal şi cifra regală, şi subprefectul judeţului Suceava, Silvia Boliacu, care a apreciat că toate piesele din expoziţie sunt foarte interesante, „ne duc cu gândul la Independenţa României din 1877. Ţin să felicit organizatorii şi să le urez succes în continuare”.

 

„Un popor care nu-şi păstrează şi nu-şi respectă amintirile nu a fost şi nu a devenit niciodată o naţiune puternică a lumii contemporane”

Şefa Serviciului Istorie, muzeograful Benonia Jităreanu, cea care s-a ocupat de organizarea întregii expoziţii „Simboluri regale ale Marii Uniri”, a spus că se doreşte ca expoziţia să ne amintească şi să ne reamintească tuturor nişte momente din trecut, în prezenţa unor simboluri deosebite, speciale ale istoriei noastre naţionale şi ale regalităţii României. „Eu totuşi rămân la impresia că amintirile fac parte din structura noastră, că ne ajută să păstrăm legătura cu trecutul şi că faţă de amintiri şi simboluri trebuie să avem respect, trebuie să le păstrăm, pentru că un popor care nu-şi păstrează şi nu-şi respectă amintirile nu a fost şi nu a devenit niciodată o naţiune puternică a lumii contemporane”, a explicat muzeograful Benonia Jităreanu.

Coroana de Oţel păstrează până astăzi o semnificaţie deosebită, fiind realizată pentru încoronarea Regelui Carol I, cu prilejul proclamării Regatului României la 10 mai 1881. În acelaşi timp, Coroana de Oţel va aminti pentru totdeauna de cucerirea pe câmpul de luptă a Independenţei de Stat a României în anul 1877, fiind realizată dintr-un fragment de tun turcesc capturat de armata română la Plevna. Cea mai puternică semnificaţie este legată de Marea Unire de la 1918, recunoscută la Conferinţa de Pace de la Paris (1919-1920) şi consfinţită la Alba Iulia, la 15 octombrie 1922, prin încoronarea Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria ca suverani ai României Reîntregite.

„Aceste simboluri, Coroana de Oţel a regilor României şi buzduganul Regelui Ferdinand au simbolizat o legătură specială, în momente speciale. Toate obiectele şi imaginile din vitrine sunt legate de regalitate, de Primul Război Mondial şi, în bună parte, de Bucovina. Eu nu am putut separa Bucovina de dinainte de război, de Bucovina de după război, pentru că eu am reîntâlnit în obiecte şi imagini aceiaşi bucovineni, oameni care ţineau la locul acesta şi care, în fiecare zi, parcă făceau mici minuni, minuni cotidiene, dar care asamblate veneau în faţa României cu imaginea Bucovinei iubite, uneori invidiată, dar mai ales respectată”, a completat Benonia Jităreanu.

 

Buzduganul Regelui Ferdinand este pentru prima dată scos din Tezaurul României şi expus publicului din afara Capitalei

Cu o semnificaţie aparte şi o încărcătură istorică unică, Buzduganul Regelui Ferdinand este unul dintre cele mai puternice simboluri ale legăturii Regalităţii române cu poporul, fiind cumpărat prin subscripţie publică şi dăruit de poporul român Regelui Ferdinand la 10 mai 1920. A fost semnul de recunoştinţă adus regelui sub a cărui domnie s-au reunit toate teritoriile româneşti pierdute de-a lungul timpului. Realizat din argint, aur şi pietre preţioase, cu rafinate scene alegorice ce simbolizează Unirea, Buzduganul Regelui Ferdinand este pentru prima dată scos din Tezaurul României şi expus publicului din afara Capitalei. Expoziţia mai cuprinde mărturii foto-documentare şi piese de patrimoniu din colecţiile Muzeului Bucovinei referitoare la Primul Război Mondial, vizite ale Familiei Regale în Bucovina, încoronarea regilor României la Alba Iulia şi Pavilionul Bucovinei la prima expoziţie naţională organizată după Marea Unire.

Directorul Emil Ursu a mulţumit, la finalul vernisajului, întregii echipe de muzeografi care au realizat expoziţia, Muzeului Naţional de Istorie a României, fără sprijinul căruia cele două piese de Tezaur din expoziţie nu ar fi ajuns la Suceava, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Suceava şi sponsorilor care au acoperit o parte din asigurarea obiectelor.

Expoziţia va putea fi admirată şi de fălticeneni, pentru că, pentru o zi, pe 21 mai, expoziţia va ajunge şi la Muzeul de Artă „Ion Irimescu” din Fălticeni. În perioada 10-20 mai, Muzeul de Istorie din municipiul Suceava va putea fi vizitat între orele 10:00-20:00. Reprezentanţii muzeului au anunţat că doar luni, 15 mai, muzeul va fi închis. Expoziţia temporară „Simboluri regale ale Marii Uniri” de la Muzeul de Istorie va fi deschisă, în perioada 10-20 mai, tot între orele 10:00-20:00.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Buzduganul Regelui Ferdinand este expus pentru prima dată publicului din afara Capitalei.
 Vizualizări articol: 2227 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Buzduganul Regelui Ferdinand este expus pentru prima dată publicului din afara Capitalei5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei