Consorţiul Universitar „Academica Plus”, structură al cărei preşedinte este rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (USV), a analizat mai multe subiecte legate de evoluţia învăţământului superior românesc în cadrul reuniunii de la începutul acestei luni.
Potrivit prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, în urma dezbaterilor, Consorţiul Universitar „Academica Plus” a decis „să sprijine realizarea de urgenţă a unei noi clasificări a universităţilor, cu implicarea unui organism internaţional, cu competenţe în domeniul ierarhizării şi clasificării instituţiilor de învăţământ, selectat pe bază de concurs”.
De asemenea, Consorţiul „Academica Plus” solicită publicarea metodologiei de clasificare a universităţilor, prealabil începerii procesului de clasificare, „inclusiv a categoriilor în care se vor grupa universităţile care se compară între ele, cu includerea indicatorilor de calitate intensivi, bazaţi pe raportarea rezultatelor la numărul celor care le produc”.
Rectorii din cadrul consorţiului susţin elaborare unei noi Legi a educaţiei, cu implicarea Consiliului Naţional al Rectorilor, pe baza calendarului asumat de conducerea Ministerului Educaţiei, la întâlnirea desfăşurată în luna martie.
Solicitări ale consorţiului
Într-o rezoluţie transmisă de „Academica Plus” se mai arată că universităţile parte din consorţiu susţin demersul Ministerului Educaţiei de a adopta o metodologie de evaluare cât mai urgentă a domeniilor de doctorat. Metodologia va fi prezentată la următoarea şedinţă a Consiliului Naţional al Rectorilor. Consorţiul mai cere ministerului iniţierea de urgenţă a reglementărilor care să facă posibilă înfiinţarea de noi domenii doctorale, aspect rămas nereglementat în prezent.
Universităţile care fac parte din consorţiu mai solicită realizarea unei metodologii de alocare a locurilor bugetate, care să ţină cont de domeniile strategice în care România s-a angajat să investească (specializări inteligente, IT, sănătate). De asemenea, acestea cer eliminarea transformării locurilor bugetate neocupate la admiterea la studii de licenţă în locuri de masterat şi doctorat şi redistribuirea acestor locuri bugetate rămase neocupate după sesiunea de admitere din septembrie către universităţile care au studenţi în regim cu taxă.
Un alt punct din rezoluţia consorţiului pledează pentru semnarea cât mai urgentă a contractului de finanţare din fonduri europene (PODCA) a proiectului de evaluare de către ARACIS a domeniilor de doctorat şi a programelor de masterat.
Trecerea caselor de cultură ale studenţilor şi a cluburilor sportive în coordonarea universităţilor care solicită acest lucru este un alt subiect atins de consorţiu.
Potrivit conducerii consorţiului, „membrii <Academica Plus> sprijină dezvoltarea domeniilor strategice ale României, asigurând studii universitare pentru un număr de peste 80.000 de studenţi (aproximativ 18% din studenţii din România) şi participă cu peste 20% la activitatea de cercetare a universităţilor de stat din România, fiind preocupaţi permanent de creşterea calităţii şi vizibilităţii internaţionale a învăţământului universitar românesc”.