În contextul în care, de la începutul acestui an, zeci de copii au fost diagnosticaţi cu rujeolă, cei mai mulţi dintre aceştia fiind neimunizaţi, medicul de familie Irina Badrajan, secretarul Colegiului Medicilor Suceava, trage un semnal de alarmă asupra urmărilor nevaccinării celor mici.
Aceasta a mai arătat că, în prezent, părinţii nu dimensionează ce înseamnă consecinţele acestor boli infecţioase, care este eficienţa unui vaccin şi că acesta ar putea eradica aceste boli.
„Se discută foarte mult despre epidemii, poate s-a exagerat cu acest termen în ceea ce priveşte cazurile înregistrate. Însă prevăd o epidemie de poliomielită, ceea ce ar trebui să sperie pe foarte mulţi. Am trecut prin epidemia din 1957, când foarte mulţi copii au murit şi foarte mulţi dintre ei au rămas cu sechele motorii”, a punctat medicul de familie.
Badrajan a mai amintit că părinţii îşi iau de pe internet informaţii distorsionate despre vaccinare, „dr. Goolge” fiind un concurent „foarte serios” pentru medici.
Ea a mai completat că, în prezent, asistăm la o modificare a virulenţei şi incisivităţii germenilor patogeni din bolile infecţioase, la o creştere a rezistenţei la medicamente şi, în special, la antibiotice a acestor germeni.
Câteva dintre cauzele care au declanşat aceste schimbări sunt mediul, hrana animalelor care este plină de antibiotice, eliberarea antibioticelor „la liber” etc.
Un semnal de alarmă al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii spune că dacă se continuă în acest ritm cu consumul antibioticelor, oamenilor le va fi greu să se trateze de o banală faringită.
În cadrul Zilelor Medicale ale Sucevei, joi, de la ora 14.30, va avea loc un curs de vaccinologie susţinut de medicul Emanoil Ceaşu.