În cei zece ani de membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, România a făcut progrese importante pe linia dezvoltării, iar schimbările aduse comunităţilor locale şi regionale odată cu aderarea la UE au fost extrem de benefice. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, în contextul în care marţi, 9 mai, se sărbătoreşte Ziua Europei - 10 ani de la integrarea României în Uniunea Europeană. ”Ziua de 9 mai nu este doar ziua în care s-a născut proiectul european, este şi o zi a voinţei de solidaritate, ziua unei Europe unite care s-a consolidat de-a lungul timpului ca o unitate în diversitate”, a spus Flutur.
În acest context, şeful administraţiei judeţene apreciază că rolul politicienilor şi al celor din administraţia publică este ca pe lângă structurile Uniunii Europene să implementeze proiecte prin care să se dezvolte fiecare comunitate, subliniind că dacă e să existe o urgenţă, aceea ar fi accelerarea absorbţiei fondurilor europene şi eliminarea decalajelor între regiuni.
”Consider ca prioritare proiectele referitoare la prevenirea inundaţiilor, proiectele pentru şcoli în vederea obţinerii autorizaţiilor ISU şi sanitare, crearea de submăsuri noi în cadrul programelor existente, domenii pentru care sunt foarte multe solicitări. Amintesc aici de infrastructura de turism, clădirile de patrimoniu, Programul Operaţional Comun România-Ucraina, identificarea de soluţii pentru finanţarea oraşelor mici, monoindustriale cu bani europeni, şi finalizarea ghidurilor solicitantului”, a explicat Flutur.
El aşteaptă ca Guvernul să urgenteze proiectul de cadastrare a României, altfel existând riscul ca fermierii să nu-şi mai poată primi subvenţiile. Gheorghe Flutur a mai spus că este necesară iniţierea unor discuţii între Guvern şi beneficiarii fondurilor europene pentru a identifica soluţiile de eliminare a blocajelor în absorbţia fondurilor europene.