Un amplu proiect de prevenire a victimizării minorilor ca urmare a hărţuirii, abuzurilor emoţionale şi fizice şi a discriminărilor de orice gen, a avut loc la Şcoala Gimnazială Nr. 2 Vatra Dornei, în perioada 4 - 6 mai. La acţiunile interactive şi seminariile de lucru din cadrul proiectului au participat peste 200 de elevi, dar şi 18 profesori şi 40 de consilieri psihopedagogi din cadrul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Suceava. Alături de copii au fost şi poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii – din cadrul IPJ Suceava, care au susţinut prezentări şi au derulat activităţi preventive.
În afara violenţelor fizice la care pot fi supuşi copiii în incinta şcolilor, există unele comportamente discriminatorii, sub forma unor jigniri zilnice din partea unor colegi, care au efecte grave pe termen lung în ceea ce priveşte dezvoltarea acestor copii.
Bullying-ul reprezintă o formă de abuz emoţional şi fizic, care se propagă în mod intenţionat, în mod repetat şi în cadrul unui dezechilibru de forţe, agresorul alegându-şi o victimă vulnerabilă, care nu se poate apăra singură. Acest fenomen este întâlnit pretutindeni, nepedepsit la timp putând lăsa traume ireversibile asupra copilului în societate.
Sub coordonarea profesorului psiholog Mihaela Aicoboaie şi cu sprijinul psihologului Delia Drăgan, la Şcoala din Vatra Dornei a fost iniţiat un proiect de prevenire a fenomenului bullying. Elevii au creat jocuri şi au realizat clipuri video cu mesaj preventiv, au desenat afişe şi au făcut prezentări proprii cu privire la acest fenomen. Unii dintre copii au avut chiar curajul de a povesti propriile experienţe, relatând prin ce au trecut atunci când au fost jigniţi şi puşi în situaţii de inferioritate. Produsele rezultate din proiect şi experienţele tinerilor elevi au fost prezentate în faţa a peste 40 de consilieri psihopedagogi şi a directorului Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Suceava, profesor psiholog Maria Pavelescu.
Prezenţi în derularea proiectului, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul IPJ Suceava au prezentat aspecte legislative şi modalităţi de prevenire a acestor situaţii de risc. Ei au insistat asupra dezvoltării relaţiei elev - părinte – profesor – poliţist, comunicarea deschisă şi permanentă şi abordarea timpurie a unor astfel de situaţii putând preveni evenimentele negative. Totodată, poliţiştii au prezentat cauzele şi implicaţiile fenomenului de bullying asupra dezvoltării psihice a copiilor.