După ani în şir în care funcţia de inspector şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Suceava a fost vacantă, conducerea Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) a decis să o scoată la concurs. Anunţul a fost făcut ieri pe site-ul Poliţiei Române, unde se specifică faptul că înscrierile se pot face până cel mai târziu vineri, 12 mai, ora 16.00.
Concursul va consta în susţinerea unei probe unice de selecţie, respectiv interviu structurat pe subiecte profesionale, şi a fost programat pentru data de 15 mai.
Funcţia de şef al IPJ Suceava a rămas vacantă după ce comisarul-şef Ioan Nicuşor Todiruţ a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Se întâmpla în august 2013, dată de la care funcţia de inspector şef a fost ocupată de diferite persoane care au fost împuternicite la conducere pentru perioade mai mici sau mai lungi. În prezent, la comanda IPJ Suceava se află comisarul-şef Dorel Aicoboae, care a fost împuternicit să ocupe funcţia în noiembrie 2016.
Potrivit anunţului prin care a fost scos la concurs postul de şef al IPJ Suceava, candidaţii trebuie să fie ofiţeri de poliţie şi să îndeplinească cumulativ mai multe condiţii.
Cei care aspiră la această funcţie trebuie să aibă studii universitare de lungă durată cu diplomă de licenţă sau echivalentă sau studii superioare de licenţă, ciclul I de studii universitare (sistem ,,Bologna”) într-unul din următoarele domenii fundamentale: ştiinţe inginereşti, ştiinţe sociale sau ştiinţe umaniste şi arte.
De asemenea, candidaţii trebuie să aibă cursuri postuniversitare sau de masterat (studii de master) într-unul din domeniile/specializările sau conexe acestora: matematică şi ştiinţe ale naturii, informatică, ştiinţe juridice, ştiinţe sociale şi politice, ştiinţe economice, ştiinţe umaniste, ştiinţe inginereşti, ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică sau management.
Sunt acceptaţi şi candidaţii cu studii universitare de lungă durată, cu diplomă de licenţă, absolvite anterior aplicării celor trei cicluri de tip „Bologna” într-unul din domeniile/specializările sau conexe acestora: matematică şi ştiinţe ale naturii, informatică, ştiinţe juridice, ştiinţe sociale şi politice, ştiinţe economice, ştiinţe umaniste, ştiinţe inginereşti, ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică.
La concurs pot participa şi ofiţerii care au studii universitare de master, ciclul II de studii universitare, într-unul din domeniile universitare de masterat: matematică, informatică, inginerie electrică, inginerie energetică, inginerie electronică şi telecomunicaţii, ingineria transporturilor, calculatoare şi tehnologia informaţiei, ingineria sistemelor, inginerie mecanică, inginerie industrială, ştiinţe inginereşti aplicate, mecatronică şi robotică, ingineria materialelor, inginerie şi management, inginerie de armament, rachete şi muniţii, drept, ştiinţe administrative, ştiinţe ale comunicării, sociologie, relaţii internaţionale şi studii europene, ştiinţe politice, informaţii şi securitate naţională, ordine publică şi siguranţă naţională, ştiinţe militare, administrarea afacerilor, cibernetică şi statistică, informatică economică, contabilitate, economie, finanţe, marketing, economie şi afaceri internaţionale, psihologie, ştiinţe ale educaţiei sau management.
Alte condiţii care trebuie îndeplinite de candidaţi sunt: să fie declaraţi <apt medical> şi <apt> la evaluarea psihologică; să deţină gradul profesional de minimum subcomisar de poliţie; să aibă vechime în muncă/din care în structuri de ordine publică, apărare şi siguranţă naţională şapte ani/cinci ani, să aibă cel puţin cinci ani vechime în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei, să aibă cel puţin trei ani vechime în funcţii de conducere în unităţi ale MAI; să fi obţinut calificativul de cel puţin <Bine> la ultimele două evaluări anuale de serviciu; să nu fie cercetat disciplinar; să nu se afle sub efectul unei sancţiuni disciplinare sau faţă de acesta să nu fi fost pusă în mişcare acţiunea penală; să îndeplinească cerinţele specifice din fişa postului.
Pentru a fi declarat „admis” candidatul trebuie să fie notat cu cel puţin 7.00, iar în situaţia în care mai mulţi candidaţi au aceeaşi notă este declarat „admis” la concurs candidatul care are cea mai mare vechime în specialitatea postului scos la concurs.