Misterioase buline roşii au apărut zilele acestea la intrările în scările de bloc ale mai multor imobile din zona centrală a Sucevei. Speriaţi, o parte dintre locuitorii acestora s-au şi văzut încadraţi în lista imobilelor cu risc seismic ridicat, stârnindu-li-se temeri mai ceva decât cele ale personajului principal din filmul „6,9 pe scara Richter”, al lui Nae Caranfil.
Printre imobilele „marcate” cu buline roşii la intrările în scările de bloc se numără blocul turn Union, dar şi scările de bloc adiacente acestuia, la parterul cărora se află numeroase spaţii comerciale. Buline roşii se găseau ieri şi la intrările în scările de bloc situate de cealaltă parte a esplanadei din faţa Casei de Cultură, situate de-a lungul străzii Nicolae Bălcescu.
Respectivele imobile sunt construite cam în aceeaşi perioadă – începutul anilor ‘60, adică au o „vârstă” destul de înaintată, care în mod normal impune lucrări de consolidare şi reabilitare.
Numai că temerile locuitorilor s-au dovedit nejustificate – cel puţin din punctul de vedere al încadrării în gradul de risc seismic, pentru că nici o evaluare de acest gen nu a fost făcută recent de autorităţile locale sau de proprietari, prin intermediul asociaţiei.
Singurul bloc pentru care îngrijorarea autorităţilor este maximă este „blocul groazei”, 48A, de pe Mărăşeşti, încadrat în clasa I de risc seismic. Blocul este construit în 1970 şi este locuit de peste 300 de persoane.
În rest, sunt mai multe imobile trecute pe o listă a construcţiilor cu potenţial risc seismic, inclusiv în zona centrală, dar situaţia respectivă a fost întocmită cu mai mulţi ani în urmă şi nu a mai fost actualizată recent, încât să se justifice în vreun fel apariţia misterioaselor buline roşii.
Conform listei respective, neactualizate, printre clădirile încadrate înclasa a II-a de risc seismic sunt blocul de garsoniere de pe strada Zimbrului nr. 10, blocurile B3, 51 şi I1 de pe strada Alexandru cel Bun, blocul A3 de pe strada Ştefan cel Mare, precum şi casele situate pe străzile Mihail Sadoveanu nr. 13, Cernăuţi nr. 23, I.G. Sbierea nr. 49, Bogdan Vodă nr. 16, Ştefan Ştefureac nr. 2, Cernăuţi nr. 32.
Numărul clădirilor cu potenţial risc seismic din această listă este mult mai mare, dar, în lipsa unor expertize, nu se poate afirma nimic sigur.
Marcarea clădirilor cu risc seismic cu bulină roşie nu se poate face în lipsa unei expertize tehnice, destul de costisitoare – motiv pentru care nici proprietarii imobilelor nu s-au grăbit să o solicite specialiştilor, plus că o astfel de încadrare, clară şi vizibilă, duce automat la scăderea valorii de piaţă a apartamentelor din acele blocuri, în caz de vor să le tranzacţioneze.
În aceste condiţii, apariţia bulinelor roşii de la scările de bloc din Centru, inclusiv la scara de lângă sediul Asociaţiei „Centru”, are o cu totul altă explicaţie, fie una practică – un mod de însemnare a scărilor unde s-au făcut ceva lucrări, marcarea unor zone-problemă de către SPP (în contextul vizitei de ieri a preşedintelui României, chiar în zona centrală) ori o simplă glumă, care a stârnit însă fiori reci multor locuitori din Centru.