Atacul petrecut marţi după-amiază asupra angajaţilor unei instituţii a statului trage un nou semnal de alarmă asupra modului în care sunt respectate aceste organisme care veghează la aplicarea legii în România. În ultimii ani aceste atacuri directe şi ameninţări la adresa funcţionarilor statului s-au înmulţit, arătând o încercare de intimidare a celor puşi să verifice respectarea legii în teritoriu. Atacul mafiot în timpul căruia un coctail Molotov a fost aruncat asupra unei echipe de inspectori ISCTR lângă Dărmăneşti a fost precedat în anii care au trecut de alte atacuri la adresa unor angajaţi ai instituţiilor statului.
23 de inspectori ANAF au fost ultragiaţi în bazarul sucevean în urmă cu doi ani, când circa 50 de persoane i-au agresat verbal pe oamenii în uniformă, făcându-i să sisteze controalele şi să ceară ajutorul forţelor de ordine pentru a fi evacuaţi, iar un an mai târziu, o echipă de control a Gărzii Forestiere a fost blocată în trafic de maşinile unor indivizi care i-au jignit şi ameninţat pe comisarii care constataseră mai multe tăieri de arbori. În acelaşi timp tot mai mulţi poliţişti şi poliţişti de frontieră au fost ultragiaţi în ultimii ani în timpul orelor de serviciu, fiind victimele unor indivizi certaţi cu legea.
Atacul mafiot a fost îndreptat împotriva unei echipe de inspectori aflată în control cu autospeciala
O autospecială a Inspectoratului de Stat pentru Control în Transportul Rutier (ISCTR) a fost atacată marţi după-amiază cu un coctail Molotov, în timp ce se afla într-o parcare de pe DN 2, în apropierea comunei Dărmăneşti. Potrivit martorilor, incidentul a avut loc în timp ce o echipă de angajaţi ai ISCTR Suceava efectuau controale asupra autovehiculelor care tranzitează drumul european 85 (DN 2), într-o parcare de lângă drum, situată într-o zonă izolată dintre localităţile Dărmăneşti şi Dănila. Echipajul format din doi inspectori trafic din cadrul ISCTR Suceava, Florin Petru Homiuc, de 39 de ani, şi Constantin Ştefan, de 62 de ani, efectua un control al traficului de autovehicule de marfă şi persoane. Cei doi inspectori şi autoutilitara ISCTR au fost atacaţi de doi indivizi cu feţele acoperite, care circulau într-un autoturism VW Passat dinspre Suceava spre Siret.
În jurul orei 16.23, când au ajuns în dreptul autospecialei, şoferul a încetinit, în timp ce pasagerul din dreapta a aruncat o sticlă incendiară pe geam în direcţia autospecialei, după care au plecat în grabă spre municipiul Siret. Dispozitivul incendiar a lovit tabla laterală a maşinii, a spart apoi geamul lateral stânga al autospecialei, după care a căzut pe asfaltul parcării, unde a ars o perioadă.
Inspectorul Homiuc le-a povestit poliţiştilor că a reuşit în ultimul moment să se ferească de proiectilul incendiar, care a trecut razant pe lângă el. Cei doi inspectori au anunţat imediat poliţia, care a demarat o anchetă pentru prinderea celor care au provocat incidentul deosebit de periculos. Cei doi inspectori au fost audiaţi de poliţişti, în speranţa că indiciile oferite de aceştia vor duce în scurt timp la prinderea celor care au provocat incidentul, fiind deschis un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de ultraj şi distrugere.
În ultimii ani, mai mulţi inspectori şi angajaţi ai instituţiilor statului au fost agresaţi
Un control al inspectorilor ANAF în bazarul din Suceava s-a soldat cu scandal, aceştia făcând la finalul acţiunii o plângere pentru ultraj. Incidentul a avut loc pe 7 iunie 2015, după ce 23 de inspectori ANAF au demarat o acţiune de control în rândul vânzătorilor din Bazar. Comercianţii s-au arătat revoltaţi în momentul în care 10-12 maşini ale ANAF-ului au descins în bazar, mai ales că acţiunea de control care avusese loc în urmă cu o zi se soldase cu amenzi mari şi magazine sigilate.
A fost suficient ca două-trei persoane să vocifereze împotriva inspectorilor aflaţi în control ca totul să se transforme într-o adevărată revoltă în masă a oamenilor. Ei au început să se adune în jurul inspectorilor şi să le ceară să plece, unii dintre aceştia reuşind să se refugieze într-un colţ al bazarului. Aici inspectorii i-au aşteptat pe jandarmi şi poliţişti, care au reuşit să le asigure evacuarea printre comercianţii revoltaţi.
Dacă în primă fază nu au fost reclamate violenţe fizice, în plângerea înaintată de inspectori către Parchet se arată că unul dintre inspectori a fost lovit de un necunoscut în picior. Procurorii trebuie să stabilească acum dacă ce s-a întâmplat atunci constituie elementele infracţiunii de ultraj.
Poliţiştii şi comisarii Gărzii Forestiere nu au fost nici ei cruţaţi de acest tratament agresiv
alt incident deosebit de grav i-a avut protagonişti pe câţiva comisari ai Gărzii Forestiere Suceava, care la începutul lunii iulie 2016 au fost blocaţi cu trei maşini, după care au fost jigniţi şi ameninţaţi de proprietarii unei suprafeţe împădurite. În seara zilei de miercuri, 6 iulie 2016, poliţiştii Secţiei de Poliţiei Rurală Vama i-au informat pe reprezentanţii Gărzii Forestiere că într-o zonă din apropierea comunei se exploatează lemn. La faţa locului s-au deplasat poliţişti, angajaţi a Gărzii Forestiere şi ai Ocolului Silvic Vama, care au constatat că de pe o parcelă aparţinând unui proprietar se exploata lemn nemarcat. În timpul acţiunii de ridicare pentru confiscare a lemnului tăiat ilegal, proprietarii pădurii au blocat cu trei autoturisme drumul autocamionului şi i-au agresat verbal pe cei din echipa de control. În final a fost nevoie de intervenţia unei echipe operative, care a ridicat autoturismele folosite de proprietari la blocarea drumului.
Numărul cazurilor de ultraj asupra poliţiştilor şi asupra poliţiştilor de frontieră a crescut în ultimii ani după ce unii indivizi, prinşi asupra faptului în timp ce comiteau infracţiuni, şi-au descărcat mânia pe oamenii aflaţi în uniformă. Cei mai expuşi sunt poliţiştii care acţionează în zona de nord a judeţului, în localităţi precum Vicovu de Sus, unde nici soarta poliţiştilor de frontieră nu este mai blândă. Scenele de urmărire în trafic, scandalurile, imobilizarea în forţă a urmăriţilor, finalizate în multe din cazuri cu dosare penale pentru ultraj, sunt la ordinea zilei. Printre aceste exemple nenumărate de poliţişti agresaţi în timpul serviciului se află şi cazul unui poliţist lovit cu capul în figură de un bărbat agresiv, în timp ce acesta din urmă era imobilizat de poliţişti. Pe 11 februarie a.c., bărbatul, aflat la volanul unui autoturism, nu a vrut să oprească la semnalul poliţiştilor. Urmărit în trafic, el a fost prins, însă nu a vrut să se legitimeze şi nici să-i fie verificată alcoolemia. În cele din urmă poliţiştii au intervenit pentru a-l încătuşa, moment în care bărbatul l-a lovit de două ori cu capul în figură pe unul dintre poliţişti. Pentru infracţiunea de ultraj comisă asupra poliţistului, bărbatul a ajuns după gratii.