Deputatul PNL de Suceava Dumitru Mihalescul l-a interpelat pe ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ștefan, pentru a afla de la acesta dacă are în intenţie introducerea de noi impozite pentru agenţii economici sau modificarea celor existente. Dumitru Mihalescul i-a transmis ministrului Finanţelor că principalele probleme pe care le au agenţii economici din România, atât cei autohtoni, cât şi investitorii străini, sunt cunoscute de foarte mulţi ani de autorităţile române, şi anume birocraţia excesivă „care ucide orice iniţiativă particulară”, precum şi lipsa totală de predictibilitate a politicii fiscale. Mihalescul a amintit că în anul 2015, în urma unui consens politic „care merită apreciat”, toate partidele parlamentare au convenit asupra unui nou Cod Fiscal, care stă la baza politicii fiscale naţionale începând cu data de 1 ianuarie 2016. „Mai mult, în partea introductivă a acestui Cod Fiscal sunt prevăzute mai multe principii valoroase, printre care se află şi predictibilitatea politicii fiscale, instituindu-se pentru prima dată în istoria post-decembristă un set de reguli şi termene precise cu privire la modificarea, majorarea, introducerea sau renunţarea la impozitele prevăzute în acest act normativ”, a declarat deputatul PNL de Suceava. El a adăugat că deşi încasările bugetare din surse fiscale au înregistrat iniţial o scădere, ca urmare a măsurilor de relaxare fiscală, acest Cod Fiscal a consolidat creşterea economică în România şi a oferit un impuls suplimentar de optimism şi entuziasm printre agenţii economici, români şi străini.
Mihalescul atrage atenţia că există deja informaţii cu privire la introducerea de noi impozite
Dumitru Mihalescul a mai spus că deşi la învestitura lui Viorel Ștefan ca ministru al Finanţelor acesta s-a angajat să nu perturbe „acest câştig” în zona politicii fiscale şi să nu introducă noi impozite sau să le majoreze pe cele existente, în rândul opiniei publice circulă deja informaţii cu privire la mai multe intenţii din partea Ministerului Finanţelor de a introduce noi impozite, cum ar fi impozitarea la prima tranzacţionare a acţiunilor Fondului Proprietatea, impozitarea moştenirilor, donaţiilor sau a altor tranzacţii. „Deşi aceste intenţii nu sunt încă nici infirmate, nici confirmate de iniţiator, adică de Ministerul Finanţelor Publice, mediul de afaceri priveşte cu deosebită neîncredere evoluţia politicii fiscale şi predictibilitatea mediului economic intern în anul 2017 şi în anii următori”, a spus deputatul PNL de Suceava.
El a arătat că pentru a elimina orice dubiu cu privire la intenţiile Guvernului de a modifica regimul fiscal aplicat afacerilor, i-a solicitat ministrului Finanţelor să-i precizeze clar dacă există vreo intenţie a ministerului pe care îl conduce să introducă noi impozite sau să le majoreze pe cele existente, atât în anul 2017, cât şi în 2018. De asemenea, Mihalescul a făcut referire şi la cota unică de 10%, la care ministrul Finanţelor a spus că nu vrea să renunţe, întrebându-l pe acesta dacă se va aplica din anul 2018 doar pentru veniturile din salarii sau şi pentru celelalte categorii de venituri, cum ar fi cele din profit. Nu în ultimul rând, Dumitru Mihalescul l-a mai rugat pe ministrul Finanţelor să-i spună şi care sunt măsurile de simplificare fiscală de care „s-ar putea bucura agenţii economici” încă din anul 2017.