Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 29 apr 2017 - Anul XXII, nr. 96 (6512)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Concluzii

Un adevărat depozit de medicamente interzise a fost descoperit la percheziţiile din dosarul copiilor „trataţi” cu substanţe cu efect de droguri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cele două zile de percheziţii efectuate la domiciliul familiei Bîrleanu, la Centrul Medical Suceava al Ministerului Afacerilor Interne, acolo unde medicul Lorena Adriana Bîrleanu este şefă, dar şi într-o a treia locaţie, cel mai probabil locuinţa bunicii copiilor „trataţi” cu substanţe cu efect de droguri, s-au soldat cu rezultate notabile. Practic, anchetatorii au descoperit un adevărat depozit de medicamente interzise şi care nu se eliberează decât în anumite condiţii bine stabilite.

Potrivit unui comunicat al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava, cu ocazia acţiunilor de la începutul acestei săptămâni, au fost ridicate peste 2.000 de comprimate de medicamente eliberate exclusiv în baza unor reţete speciale, registre, acte, prospecte şi reţete medicale.

„În urma celor trei percheziţii, efectuate de poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava şi procurorii DIICOT Suceava, cu suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române, în Suceava, au fost ridicate aproape 600 de comprimate de xanax, o jumătate de sticluţă de xanax lichid, circa 1.400 de comprimate şi 24 de fiole de alte medicamente ce se eliberează pe bază de prescripţie medicală. De asemenea, au fost ridicate reţete speciale, registre, acte şi prospecte medicale, documente cu valoare probatorie în cauză”, se arată în comunicatul DIICOT Suceava.

Practic, rezultatele analizelor probelor de sânge luate celor doi copii ai familiei Bîrleanu au relevat că aceştia au consumat substanţe interzise.

„În urma prelevării de probe biologice de la cei doi minori şi a analizei acestora s-a evidenţiat un rezultat pozitiv pentru opiacee şi benzodiazepine. Una dintre persoanele vizate de anchetă ar fi avut acces direct, prin prisma atribuţiunilor de serviciu, la reţete medicale prin care se prescriu droguri în scop terapeutic şi este bănuită că şi-ar fi administrat substanţe stupefiante sau psihotrope, în lipsa unor recomandări medicale”, se mai menţionează în comunicatul DIICOT Suceava.

 

Percheziţii amănunţite timp de două zile

Percheziţiile în şocantul caz al mamei acuzate că le-a administrat propriilor copii substanţe interzise au început luni dimineaţă şi au continuat şi pe tot parcursul zilei de marţi. Percheziţiile au început luni acasă la familia Bîrleanu şi au continuat apoi la Centrul Medical Suceava al Ministerului Afacerilor Interne, acolo unde medicul Lorena Adriana Bîrleanu este şefă.

Pe de altă parte, conform unor informaţii neconfirmate încă oficial, pe lista celor care urmează a fi audiaţi se află şi bunica minorilor, despre care există suspiciuni că nu ar fi fost deloc străină de tratamentul la care au fost supuşi cei doi fraţi, în vârstă de 11 şi 15 ani.

Abia după finalizarea percheziţiilor şi încheierea proceselor-verbale de constatare, procurorul de caz al DIICOT urmează să audieze mai multe persoane şi să stabilească care vor fi puse sub acuzare şi ce calitate vor avea în dosar.

 

Probele suplimentare dispuse de DIICOT au confirmat prezenţa substanţelor interzise

Ancheta din acest caz a plecat de la o sesizare anonimă care a ajuns la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Suceava în data de 7 martie. Atunci, cei de la Protecţia Copilului erau sesizaţi că doi copii, fraţi, unul în vârstă de 11 ani şi unul de 15 ani, elevi la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" Suceava, au un comportament foarte suspect la şcoală în ultima perioadă. Pe lângă faptul că acumulaseră foarte multe absenţe, parte dintre ele motivate chiar de mamă, care este medicul lor de familie, copiii, care înainte erau energici, deveniseră foarte apatici şi vlăguiţi, starea lor creând îngrijorare.

Cei doi au ajuns la Spitalul Judeţean, unde medicii au confirmat prezenţa unor substanţe suspecte.

După ce ancheta a fost preluată de DIICOT, s-au efectuat şi analize suplimentare. Conform unui comunicat al DIICOT, în urma analizelor probelor de urină ale celor doi copii s-a evidenţiat un rezultat pozitiv pentru opiacee şi benzodiazepine. Succint, ar fi vorba de produse sintetice înrudite cu morfina şi de tranchilizante pentru tratarea psihozei. Medicamente cu regim special, care intră la categoria drogurilor de risc şi de mare risc, şi care se prescriu bolnavilor doar în situaţii deosebite, nicidecum unor copii.

 

Ancheta vizează infracţiunea de administrare de droguri de mare risc unei persoane

Din scenariul conturat până acum de anchetatori rezultă că Lorena Adriana Bîrleanu a început iniţial să-şi administreze ei substanţe stupefiante sau psihotrope, în lipsa unor recomandări medicale. Din păcate, lucrurile nu s-ar fi oprit aici. Tratamentul ar fi continuat şi la copii, astfel că treptat comportamentul acestora s-a schimbat radical. De principiu, femeia nu ar fi vrut să le facă rău copiilor, aceasta fiind convinsă că le face un bine, însă bineînţeles că asta nu disculpă în vreun fel gravitatea cazului.

Procurorii au anunţat oficial că au dispus începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunii de administrare de droguri de mare risc unei persoane, în afara condiţiilor legale. Cel puţin în actuala fază a anchetei, cercetările se fac faţă de faptă şi nu faţă de vreo persoană anume.

Medicul Lorena Adriana Bîrleanu se bucură de prezumţia de nevinovăţie, până la o decizie definitivă a instanţelor de judecată.

Cei doi băieţi, cu vârste de 11 şi 15 ani, şi sora lor mai mică, de 4 ani, sunt crescuţi deocamdată în familie, instanţele de judecată respingând cererea celor de la Direcţia de Protecţie a Copilului de luare a unor măsuri de urgenţă cu privire la minori. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un adevărat depozit de medicamente interzise a fost descoperit la percheziţiile din dosarul copiilor „trataţi” cu substanţe cu efect de droguri.
 Vizualizări articol: 7319 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.2 din 5 voturi
Un adevărat depozit de medicamente interzise a fost descoperit la percheziţiile din dosarul copiilor „trataţi” cu substanţe cu efect de droguri3.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei