Inspectorii de muncă suceveni au amendat opt firme la care au găsit muncitori fără forme legale de angajare. Şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Suceava, Romeo Butnariu, a declarat că în luna martie au fost efectuate 224 de controale în domeniul relaţiilor de muncă, în urma cărora au fost aplicate 47 de sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor fiind de 189.800 de lei. Romeo Butnariu a arătat că în total au fost depistate 37 de persoane care desfăşurau muncă nedeclarată, din care 15 munceau la negru. Cele opt firme care aveau muncitori fără forme legale au fost amendate cu suma totală de 130.000 de lei. Şeful ITM Suceava a mai spus că alte patru persoane aveau contracte individuale de muncă, dar nu au fost transmise în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activităţii, iar la 18 persoane s-a contrastat că documentele legale de angajare au fost transmise în registrul general de evidenţă fără respectarea termenului legal.
Şeful ITM Suceava a adăugat că printre deficienţele frecvent constatate în domeniul relaţiilor de muncă se numără neîncheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă, anterior începerii raporturilor de muncă, netransmiterea modificărilor intervenite în registrul general de evidenţă a salariaţilor, nerespectarea prevederilor legale privind munca suplimentară şi a dispoziţiilor legale referitoare la obligaţia de a ţine evidenţa orelor prestate de fiecare salariat, dar şi nerespectarea prevederilor legale privind acordarea concediilor de odihnă şi a repausului săptămânal.
Inspectorul-şef al ITM Suceava a mai declarat că tot în luna martie a.c. au fost efectuate şi 117 controale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, fiind aplicate 124 de sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor fiind de 20.500 de lei.
Printre problemele constatate de inspectorii de muncă la firmele sucevene controlate se numără neefectuarea controlului medical periodic, instruirea insuficientă a personalului sau nedesemnarea lucrătorilor pentru asigurarea măsurilor de prim ajutor.
Nu în ultimul rând, Romeo Butnariu a ţinut să mai precizeze că la începutul lunii aprilie 2017, în judeţul Suceava erau înregistrate 124.329 de contracte individuale de muncă active din care 117.056 pe durată nedeterminată şi 7.273 pe durată determinată.