Asociaţia Cultul Eroilor „Regina Maria” Suceava a organizat, ieri, şedinţa de bilanţ a activităţii din perioada martie 2016 - martie 2017, interval în care membrii au făcut din nou eforturi vizibile pentru a cinsti memoria eroilor neamului.
Colonelul în retragere Neculai Niga, preşedintele Asociaţiei Cultul Eroilor, a prezentat, în Sala „Ştefan cel Mare” a Consiliului Judeţean Suceava, în faţa unui auditoriu numeros, o situaţie numerică a monumentelor şi cimitirelor de eroi din Suceava, subliniind printre realizările recente importante sfinţirea monumentului de la Ipoteşti închinat eroilor satului participanţi în cele două mari conflagraţii mondiale, şi aducând mulţumiri pentru implicare în acest proiect m.m. pr. (rezervă) Traian Reguş şi lui Teofil Horbanciuc, membri ai asociaţiei. O activitate importantă recentă a asociaţiei a fost şi cea de omagiere, la data de 2 aprilie 2017, la Mănăstirea Putna, a celor aproape 3.000 de români care au fost seceraţi cu mitralierele de armata sovietică, la 1 aprilie 1941, în timp ce încercau să treacă graniţa impusă de Rusia.
Mulţumiri speciale au mai fost aduse profesorului universitar doctor Mihai Iacobescu, pentru colaborarea permanentă la Revista „Plăieşii”, editată periodic cu mari eforturi de Asociaţia Cultul Eroilor „Regina Maria” Suceava, primarilor din Cornu Luncii, Gheorghe Fron, şi din Adâncata, Viorel Cucu, pentru sprijinul financiar acordat editării revistei. Şi Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor i s-au transmis mulţumiri speciale, pentru colaborarea la Revista „Plăieşii” şi ajutorul financiar acordat pentru tipărirea acesteia.
Colonelul Vasile Niga a ţinut să transmită şi alte mulţumiri:„Cu mult respect mulţumim doamnei profesoare Virginia Bârleanu, din Vadu Moldovei, lui Traian Reguş, din Ipoteşti, dar şi domnului locotenent colonel în rezervă Costică Ursachi, din Fântânele, pentru slăvirea eroilor noştri, veterani din vetrele lor străbune. Din tânăra generaţie apreciem materialele bine argumentate ale domnului profesor de istorie Sergiu Tabarcea”.
Dintre obiectivele pe termen scurt, asociaţia şi-a propus să-l omagieze, în luna august, pe eroul slt. Ion Grămadă, din Stroieşti, unul dintre eroii din Primul Război Mondial, care este îngropat în Cimitirul Pacea. Un alt proiect vizează instalarea de tehnică militară la monumentele eroilor din Mitocaş şi Ipoteşti, dar şi înfiinţarea de subfiliale ale asociaţiei în toate centrele urbane din judeţ.
Cel mai important obiectiv este legat de Centenarul Marii Unirii de la 1 Decembrie 1918, Biroul Executiv Judeţean al Asociaţiei lansând mai multe propuneri în acest sens.
În cadrul şedinţei de ieri a fost ales şi noul comitet de conducere al Asociaţiei Cultul Eroilor „Regina Maria” Suceava. Primele două nume în conducere au rămas cele ale colonelului Neculai Niga, preşedinte, şi al maistrului militar principal Dumitru Davidel, prim-vicepreşedinte.
Şedinţa festivă de ieri a avut parte şi de un moment artistic prezentat de membrii Cercului Cultul Eroilor al Şcolii Gimnaziale Cornu Luncii.