Senatorul ALDE de Suceava Ilie Niţă a anunţat că va susţine adoptarea proiectului pentru modificarea legii privind ucenicia la locul de muncă şi a celei cu privire la efectuarea stagiilor pentru absolvenţii de învăţământ superior iniţiat de Guvernul României. Ilie Niţă a declarat că în cadrul şedinţei pentru buget şi finanţe a Senatului a votat pentru avizarea favorabilă a acestui proiect de lege, care va veni în sprijinul angajatorilor care nu dispun de resurse financiare, în vederea păstrării muncitorilor calificaţi, pe de o parte, precum şi pentru a încheia contracte de stagiu, pe de altă parte.
Senatorul sucevean a explicat că prin modificarea primei dintre cele două legi, angajatorul care încheie un contract de ucenicie beneficiază, la cerere, pe perioada derulării acestuia, de o sumă în cuantum de 1.125 lei/lună, echivalentul în lei a 250 euro/lună, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, bani proveniţi din fonduri europene structurale şi de investiţii, asistenţă financiară nerambursabilă acordată României, conform legii şi cu respectarea condiţiilor finanţatorului, şi fonduri publice naţionale. „Ucenicia la locul de muncă se va organiza pentru nivelurile 2, 3 şi 4 de calificare, stabilite prin Hotărârea nr. 918/2013 privind aprobarea Cadrului naţional al calificărilor”, a explicat Ilie Niţă.
Angajatorii care încheie un contract de stagiu pot primi lunar, la cerere, o sumă de 1.350 lei
Parlamentarul a mai spus că după adoptarea proiectului de modificare a celei de-a doua legi, angajatorii vor fi sprijiniţi pentru a încheia contracte de stagiu, prin majorarea sumelor acordate de la 750 lei/lună, la 1.350 lei/lună. Senatorul ALDE de Suceava a spus că proiectul prevede că angajatorii care încheie un contract de stagiu primesc lunar, la cerere, o sumă de 1.350 de lei, echivalentul a 300 de euro/lună, pe perioada derulării contractului de stagiu, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, în limita fondurilor alocate. Niţă a mai precizat că proiectul de lege cuprinde şi extinderea surselor de finanţare a stagiilor pentru absolvenţii de învăţământ superior prin introducerea fondurilor europene structurale şi de investiţii.
„Investiţiile în formarea profesională de tip ucenicie la locul de muncă şi stagii pentru absolvenţii de învăţământ superior sunt esenţiale pentru a stimula creşterea economică şi competitivitatea mediului de afaceri deoarece competenţele determină capacitatea resurselor umane de a creşte productivitatea muncii”, a declarat Ilie Niţă, care a adăugat că „pe termen lung, competenţele obţinute prin ucenicie la locul de muncă pot stimula inovarea şi creşterea economică şi pot da valoare adăugată producţiei în cadrul lanţului valoric”.
El a explicat că prin aceste măsuri se urmăreşte sprijinirea întreprinderilor mici şi mijlocii care nu dispun de resurse financiare pentru a angaja şi păstra forţa de muncă calificată. De asemenea, Ilie Niţă a spus că prin acest proiect se urmăreşte îmbunătăţirea calităţii forţei de muncă care deţine calificări de nivel superior în cadrul IMM–urilor, în condiţiile în care foarte multe firme nu dispun de resurse financiare necesare pentru a salariza forţa de muncă înalt calificată.