Percheziţiile începute de luni dimineaţă de structurile de combatere a crimei organizate în şocantul caz al mamei acuzate că le-a administrat propriilor copii substanţe interzise au continuat şi pe tot parcursul zilei de ieri. Percheziţiile au început luni acasă la familia Bîrleanu şi au continuat ieri la Centrul Medical Suceava al Ministerului Afacerilor Interne, acolo unde medicul Lorena Adriana Bîrleanu este şefă.
Conform unor surse judiciare, ancheta este extrem de delicată şi de minuţioasă, ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Suceava având de verificat foarte multe reţete cu regim special care ar putea avea legătură cu medicamentele administrate copiilor.
Pe de altă parte, conform unor informaţii neconfirmate încă oficial, pe lista celor care urmează a fi audiaţi se află şi bunica minorilor, despre care există suspiciuni că nu ar fi fost deloc străină de tratamentul la care au fost supuşi cei doi fraţi în vârstă de 11 şi 15 ani.
Abia după finalizarea percheziţiilor şi încheierea proceselor-verbale de constatare, procurorul de caz al DIICOT urmează să audieze mai multe persoane şi să stabilească care vor fi puse sub acuzare şi ce calitate vor avea în dosar.
Probele suplimentare dispuse de DIICOT au confirmat prezenţa substanţelor interzise
Ancheta din acest caz a plecat de la o sesizare anonimă care a ajuns la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Suceava în data de 7 martie. Atunci, cei de la Protecţia Copilului erau sesizaţi că doi copii, fraţi, unul în vârstă de 11 ani şi unul de 15 ani, elevi la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" Suceava, au un comportament foarte suspect la şcoală în ultima perioadă. Pe lângă faptul că acumulaseră foarte multe absenţe, parte dintre ele motivate chiar de mamă, care este medicul lor de familie, copiii, care înainte erau energici, deveniseră foarte apatici şi vlăguiţi, starea lor creând îngrijorare.
Cei doi au ajuns la Spitalul Judeţean, unde medicii au confirmat prezenţa unor substanţe suspecte.
După ce ancheta a fost preluată de DIICOT, s-au efectuat şi analize suplimentare. Conform unui comunicat al DIICOT, în urma analizelor probelor de urină ale celor doi copii s-a evidenţiat un rezultat pozitiv pentru opiacee şi benzodiazepine. Succint, ar fi vorba de produsesintetice înrudite cu morfina şi de tranchilizante pentru tratarea psihozei. Medicamente cu regim special, care intră la categoria drogurilor de risc şi de mare risc, şi care se prescriu bolnavilor doar în situaţii deosebite, nicidecum unor copii.
Ancheta vizează infracţiunea de administrare de droguri de mare risc unei persoane
Din scenariul conturat până acum de anchetatori rezultă că Lorena Adriana Bîrleanu a început iniţial să-şi administreze ei substanţe stupefiante sau psihotrope, în lipsa unor recomandări medicale. Din păcate, lucrurile nu s-ar fi oprit aici. Tratamentul ar fi continuat şi la copii, astfel că treptat comportamentul acestora s-a schimbat radical. De principiu, femeia nu ar fi vrut să le facă rău copiilor, aceasta fiind convinsă că le face un bine, însă bineînţeles că asta nu disculpă în vreun fel gravitatea cazului.
Procurorii au anunţat oficial că au dispus începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunii de administrare de droguri de mare risc unei persoane, în afara condiţiilor legale. Cel puţin în actuala fază a anchetei, cercetările se fac faţă de faptă şi nu faţă de vreo persoană anume.
Medicul Lorena Adriana Bîrleanu se bucură de prezumţia de nevinovăţie, până la o decizie definitivă a instanţelor de judecată.
Cei doi băieţi cu vârste de 11 şi 15 ani, şi sora lor mai mică, de 4 ani, sunt crescuţi deocamdată în familie, instanţele de judecată respingând cererea celor de la Direcţia de Protecţie a Copilului de luare a unor măsuri de urgenţă cu privire la minori.