Suceava va avea reprezentanţi în cele mai importante competiţii de geografie de la nivel internaţional. În urma probelor de baraj, Sabina Maria Calisevici, elevă plt. adj. în clasa a XII-a la Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc, s-a calificat pentru al doilea an consecutiv în cadrul Olimpiadei Internaţionale de Geografie. Sabina este pregătită de prof. Radu Ciumaşu.
Totodată, tot pentru al doilea an consecutiv, Ana Maria Cotun, din clasa a XI-a, de la Colegiul Naţional „Nicu Gane” Fălticeni, s-a calificat la Balcaniada de Geografie. Prof. Marcel Porof este cel care o îndrumă pe Ana Maria.
Pentru cele două eleve va urma o perioadă intensă de pregătire, atât la şcoală, cât şi centralizat, cu lotul naţional.
Probe în limba engleză pentru calificare
După încheierea etapei naţionale a Olimpiadei de Geografie de la Oradea, pentru Sabina şi Ana Maria au urmat alte două probe, cele de baraj, în vederea accederii la loturile care vor reprezenta România în competiţiile internaţionale.
Adolescentele au susţinut două probe, un interviu în faţa unei comisii din care fac parte foşti olimpici internaţionali şi o probă scrisă, ambele în limba engleză.
În final, primii patru elevi au fost aleşi pentru Internaţionala de geografie, care va avea loc în luna august, la Belgrad, Serbia, iar următorii patru elevi au fost selectaţi pentru Balcaniadă, care va avea loc în luna iunie, în Slovenia.
Palmaresul elevelor
Ana Maria Cotun şi Sabina Calisevici au numeroase reuşite în cadrul concursurilor de profil.
De la Balcaniada din 2016, Ana Maria Cotun s-a întors cu medalia de bronz. Concursul a inclus trei probe: proba teoretică (scrisă), proba practică (în teren) şi proba multimedia. Toate probele s-au desfăşurat în limba engleză. Totodată, Ana Maria a bifat rezultate remarcabile şi la competiţiile de geografie din ţară, sub îndrumarea profesorului Marcel Porof.
De partea cealaltă, în palmaresul elevei colegiului militar câmpulungean se regăsesc mai multe participări la olimpiada naţională, soldate cu premiul I în 2014, premiul III în 2015, premiul I în 2016 şi premiul I în 2017.
Cel mai mare succes al tinerei a fost în 2016, când sireteanca a cucerit aurul la internaţionala de geografie, din Beijing, China. Ediţia cu numărul XIII a olimpiadei s-a desfăşurat în perioada 16-22 august, elevi din 47 de state participând la competiţie.
Reamintim căla olimpiada naţională, de la Oradea, Sabina Calisevici a primit premiul I, Ana Maria Cotun – menţiune, Alexandra Verdeş (Colegiul Naţional „Nicu Gane” Fălticeni) – premiu special, Delia Maria Apostol (Colegiul Naţional „Nicu Gane” Fălticeni) – premiu special, Bogdan Daneliuc (Colegiul Militar „Ştefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc) – premiu special şi Mihaela Tocar (Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Suceava) – premiu special.