Regizorul Alexander Hausvater a început la Suceava producţia unui spectacol eveniment, a cărui premieră va avea loc pe 15 mai.
Reputatul regizor lucrează intens cu actorii Teatrului „Matei Vişniec” pentru spectacolul „Fernando Krapp mi-a dat această scrisoare”, de Tankred Dorst şi Ursula Ehler, după o nuvelă a faimosului scriitor spaniol Miguel de Unamuno (traducerea Victor Scoradeţ, adaptarea Alexander Hausvater).
Ce spune Alexander Hausvater despre spectacolul „Fernando Krapp mi-a dat această scrisoare”: „Un vis muzical, bazat pe magia inspirată din pictura contemporană spaniolă, spectacolul îmbină poezia, muzica, dansul flamenco, corala, proiecţia video şi un text de o fragilitate unică bazat pe romanul bine cunoscut al autorului spaniol, Miguel de Unamuno. Spectacolul are ca ţintă o lume inexprimată, o lume a fanteziei şi a umorului negru, în care Iulia, o tânără fată, se ascunde. Când întâlneşte un personaj suspect, cu un trecut dubios, ea devine inspiraţia unui adevărat roman poliţist. Cel care a omorât o dată, va omorî din nou. Şi dacă soţul ei, Fernando Krapp, ascunde asasinarea unei soţii şi a multor iubite, înseamnă că se pregăteşte pentru o nouă crimă.
Spectacolul nostru este un carnaval al simţurilor, o călătorie în misticismul şi senzualitatea unei tinere care preferă să trăiască viaţa visată mai curând decât cea reală. Cuplul care se formează trece prin timp şi spaţiu, ca să se regăsească la adânci bătrâneţi cu un regret tomnatic că dragostea nedeclarată poate nu e dragoste reală.
Va fi o seară de teatru în care stilurile se diversifică și un grup de tineri actori povestesc povestea vieții conjugale a unui cuplu printr-o varietate de modalități. Un spectacol de suflet, de imaginație și mai ales de redescoperire”.
Alexandru Hausvater este unul dintre cei mai spectaculoşi regizori români, numit „artist-fenomen al teatrului lumii”. Despre spectacolele sale se spune că sunt adevărate întâlniri cu viaţa. A părăsit România în 1959, când a plecat în Israel.
Acolo a debutat ca regizor, pentru ca drumul său să continue la Dublin şi Montreal, iar de acolo în Statele Unite ale Americii, Olanda şi multe alte scene ale lumii.
După decenii a revenit în România, unde a montat zeci de spectacole uluitoare, controversate, impresionante şi tulburătoare.