Rezultate excepţionale obţinute de elevii suceveni la cea de-a XV-a ediţie a Olimpiadei Naţionale de Astronomie şi Astrofizică, de la Călimăneşti, judeţul Vâlcea, competiţie ce s-a desfăşurat în perioada 18-22 aprilie.
Lotul judeţean s-a întors acasă cu o medalie de aur, o medalie de argint şi şase medalii de bronz. Mai mult, doi elevi ai Colegiului Naţional ”Ştefan cel Mare” Suceava se întrec în vederea calificării la etapele internaţionale ale olimpiadelor ce vizează această disciplină (Olimpiada de Astronomie şi Olimpiada de Astronomie şi Astrofizică).
La competiţia de la Călimăneşti au participat 141 de elevi din 30 de judeţe ale ţării. Lotul judeţului Suceava a fost format din 10 elevi, şase seniori (clasele IX-XII) şi patru juniori (VI-VIII).
Aur şi calificare directă la etapa internaţională a Olimpiadei de Astronomie pentru Paul Florin Rebenciuc
O performanţă deosebită pentru România o constituie calificarea directă a elevului Paul Florin Rebenciuc, din clasa a IX-a, de la Colegiul Naţional ”Ştefan cel Mare” Suceava, la Olimpiada Internaţională de Astronomie, ce se va desfăşura în luna octombrie 2017. Această performanţă a fost posibilă deoarece anul trecut Paul a obţinut locul I absolut la Olimpiada Internaţională de Astronomie, desfăşurată în Bulgaria, în octombrie, şi a primit invitaţie să participe la Olimpiada Internaţională de Astronomie din 2017, cu condiţia să fie selectat în lotul lărgit al României în urma Olimpiadei Naţionale din acest an. Mai mult decât atât, Paul nu numai că anul acesta a reuşit să se califice în lotul lărgit, dar a obţinut medalie de aur, chiar dacă este doar în clasa a IX-a, reuşind să depăşească elevi de clasa a XII-a ce au participat la olimpiade internaţionale de astronomie şi astrofizică în anii anteriori. A fost un efort deosebit pentru Paul pentru că în acest an el a făcut trecerea de la juniori la seniori.
Totodată, Paul este şi în lotul lărgit pentru Olimpiada de Astronomie şi Astrofizică, ce va avea loc în acest an în Thailanda.
Elevul este pregătit de Sorin Golda (CN „Ştefan cel Mare”) şi Petru Crăciun (Palatul Copiilor Suceava).
Calificare în lotul lărgit şi pentru David Corneliu Turturean
Deşi este în clasa a VIII-a şi are vârsta pentru a face parte din lotul de juniori, David Corneliu Turturean, de la Colegiul Naţional ”Ştefan cel Mare” Suceava, a concurat la categoria seniori. Asta deoarece, anul trecut, la Olimpiada Internaţională din Bulgaria, a obţinut medalie de bronz la categoria juniori şi, conform regulamentului, nu mai putea să concureze anul acesta la această secţiune.
Chiar dacă David a fost nevoit să concureze cu elevi olimpici internaţionali din clasele IX-XII, el a obţinut o performanţă extraordinară, şi anume medalie de bronz şi calificarea în lotul lărgit de seniori, fiind primul elev de clasa a VIII-a din istoria Olimpiadei de Astronomie care se califică în lotul lărgit de seniori.
De asemenea, David s-a calificat şi în lotul lărgit al Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică din Thailanda. Elevul este pregătit de prof. dr. Petru Crăciun, la Palatul Copiilor Suceava.
Menţionăm că David Corneliu Turturean s-a calificat în acest an la cinci olimpiade naţionale.
Argint pentru Andrei Dragoş Sârghi, elev din clasa a VI-a
De asemenea, o altă performanţă o reprezintă medalia de argint şi menţiunea din partea Ministerului Educaţiei obţinute de Andrei Dragoş Sârghi, elev în clasa a VI-a, la Colegiul Naţional ”Ştefan cel Mare” Suceava. Chiar dacă este în clasa a VI-a, el a obţinut rezultate deosebite la secţiunea juniori, concurând cu elevi din clasele a VII-a, a VIII-a şi chiar a IX-a.
Andrei Dragoş este pregătit de Carmen Amorăriţei şi Petru Crăciun.
Cu medalie de bronz s-au mai întors de la Călimăneşti: Pavel Maurizio (clasa a VII-a, Colegiul Naţional "Nicu Gane" Fălticeni), pregătit de prof. dr. Petru Crăciun; Alexandru Babiuc (clasa a VII-a, Liceul Tehnologic „Tomşa Vodă" Solca), coordonat de prof. Ilie Cosovanu; Vitalie Lungu (clasa a XII-a, Liceul Teoretic ,,Ion Luca" Vatra Dornei), pregătit de Mioara Şaramet şi Petru Crăciun; Dimitrie – Călin Cielecki (clasa a XII-a, Colegiul Naţional "Nicu Gane" Fălticeni), coordonat de Marcel Ciuruş şi Petru Crăciun; Sabina Dumistrăcel (clasa a X-a, Colegiul Naţional ,,Ștefan cel Mare”), pregătită de Carmen Amorăriţei și Petru Crăciun.
Diplomă de participare au primit Bogdan Todică (clasa a VII-a, Şcoala Gimnazială „M. Sadoveanu” Fălticeni) şi Alexandru Ţehanciuc (clasa a IX-a, Liceul Tehnologic „Tomşa Vodă" Solca).
Trei probe
Elevii participanţi la această olimpiadă au avut de susţinut trei probe: proba teoretică pe parcursul a trei ore, proba observaţională de 30 minute şi proba de analiză a datelor de patru ore.
În Comisia Centrală a olimpiadei, ca vicepreşedinte, a fost prezent lector univ. dr. Cristian Pîrghie, director al Observatorului Astronomic şi Planetariu Suceava, cel care a făcut subiectele de la proba observaţională.
Lotul a fost coordonat şi însoţit de prof. Constantin Dumitru, de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, şi prof. dr. Petru Crăciun, inspector de fizică, Inspectoratul Şcolar Suceava.
Pregătirea lotului s-a desfăşurat la Palatul Copiilor şi Inspectoratul Şcolar Suceava, sub îndrumarea prof. dr. Petru Crăciun, precum şi a profesorilor de fizică ai elevilor participanţi.