luni, 24 apr 2017 - Anul XXII, nr. 91 (6507)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Casa de Cultură a Sindicatelor

Maestrul George Sîrbu, sărbătorit cu fast pentru întreaga activitate artistică

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Maestrul George Sîrbu a fost sărbătorit cu fast joi, 20 aprilie, la Casa de Cultură  a Sindicatelor Suceava, pentru întreaga activitate artistică. A fost un spectacol maraton de cinci ore şi jumătate, în care zeci de artişti de muzică populară, interpreţi şi instrumentişti au cântat şi încântat publicul numeros care a umplut până la refuz sala de spectacol. Maestrul a primit şi multe mesaje de felicitare din partea oamenilor importanţi din viaţa sa, din partea oficialităţilor şi a artiştilor care-l au drept model.

În ciuda vremii nefavorabile, cu temperaturi de iarnă, sucevenii au dorit să fie alături de maestrul Sîrbu, care s-a născut în judeţul Botoşani, dar care a fost „înfiat cu dragoste şi bogăţie spirituală de acest minunat meleag”, după cum a afirmat maestrul, „meleag care m-a făcut un fericit interpret, un purtător de valori bucovinene şi nu numai”. „George Sîrbu, o viaţă dedicată folclorului românesc” a fost mai mult decât un spectacol, a fost o înfrăţire prin muzică a două meleaguri vecine, Suceava şi Botoşani, de unde au venit şi artişti, dar şi oficialităţi.

 

Maestrul Sîrbu, felicitat de ÎPS Pimen

Regalul de muzică populară dedicat maestrului George Sîrbu a debutat cu Grupul vocal de copii şi tineri „Balada Bucovinei”, coordonat de Oana Sîrbu Botezat, fiica maestrului Sîrbu, care a interpretat două colinde pascale. La evenimentul omagial „Maestrul George Sîrbu, o viaţă dedicată folclorului românesc” a fost prezent şi ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, care i-a oferit maestrului o distincţie de vrednicie, o icoană cu Maica Domnului cu pruncul în braţe şi un coş cu flori.

„Dăm slavă lui Dumnezeu pentru că ne-a ajutat să participăm la momentul acesta din viaţa domniei voastre: spectacolul aniversar de 80 de ani, în preajma zilei onomastice. Dumnezeu v-a dăruit cu un simţ aparte pentru frumos, prin mijlocirea cântării, a muzicii. Aţi simţit frumuseţea şi valoarea cântării, a muzicii, a cântării religioase în biserică şi, mai ales, în momentele importante din viaţa poporului nostru”, a spus ÎPS Pimen, completând că, în general, „cântecul trezeşte sentimente în sufletele noastre. Şi dacă bucuria trezită prin intermediul cântecului este prea puternică, intervine aici şi o măsură ca să nu greşim. Această măsură dumneavoastră aţi simţit-o din plin, aţi fost conştient de ea şi, de aceea, tot ceea ce aţi compus dumneavoastră poartă pecetea elementului religios: a vieţii de sfinţenie, a bunei cuviinţe. Aşa aţi înţeles dumneavoastră să slujiţi neamul nostru, iubite maestre, şi pentru asta vă suntem profund recunoscători”.

 

Orchestra ”Rapsozii Botoşanilor”, exemplu de dăruire şi profesionalism

Pe scena Casei de Cultură Suceava, în prezenţa unui public numeros, generos în aplauze, au urcat instrumentişti şi interpreţi de muzică populară care au în repertoriul propriu cântece scrise de distinsul muzician George Sîrbu. Aceştia au fost acompaniaţi de Orchestra ”Rapsozii Botoşanilor”, condusă de dirijorul Ciprian Potoroacă. Prezentatoarea spectacolului, Mihaela Bârsan, realizator de emisiuni de televiziune, care a fost şi iniţiatoarea spectacolului dedicat maestrului Sîrbu, a declarat: „Maestrul, ca şi noi, organizatorii, şi-a dorit foarte mult ca la acest eveniment să participe şi Ansamblul Artistic <Ciprian Porumbescu>, pe care domnia sa l-a slujit 40 de ani, însă acest lucru nu a fost posibil. A trebuit să ne gândim din mers ce să facem, cum să facem, pentru că nu puteam organiza un eveniment dedicat celui mai mare dirijor în viaţă din Moldova fără a avea o orchestră pe măsură. Şi atunci, foarte repede m-am gândit că soluţia ar putea fi la Botoşani, pentru că maestrul George Sîrbu acolo s-a născut, acolo a locuit 20 de ani şi a făcut lucruri frumoase şi pentru Botoşani, chiar dacă cea mai parte a activităţii sale se leagă de Suceava”. Tot ea a povestit că în Săptămâna Patimilor s-a deplasat la Botoşani, la preşedintele Consiliului Judeţean, Costică Macaleţi, pentru a-l invita să participe la eveniment, desigur cu întreaga Orchestră ”Rapsozii Botoşanilor”. Pentru că au acceptat să participe la eveniment şi au cântat totul live, prezentatoarea spectacolului le-a mulţumit din tot sufletul pentru efortul depus.

 

Nume mari din lumea muzicii populare, pe aceeaşi scenă

Printre invitaţii de seamă ai maestrului s-au numărat Margareta Clipa, Anton Achiţei, Constantin Mândrişteanu, Viorica Macovei, Angelica Flutur, Leonard Zamă, Alexandra şi Dana Dăncilă, Ancuţa Corlăţan, Andra Matei, Alexandru Brădăţan, Simona Matachi, Lăcrămioara Reuţ, Elena Mândrescu şi Laura Ştefănescu Potoroacă.  Îndrăgita interpretă Margareta Clipa a spus că maestrul Sîrbu „a fost primul meu dirijor, a fost cel care m-a învăţat atâtea lucruri încât cuvântul mulţumesc parcă nu este suficient. A învăţat generaţii şi generaţii de tineri, de interpreţi şi astăzi suntem aici doar o mică parte. Suntem aici pentru a-i mulţumi prin cântec şi, totodată, să îi arătăm preţuirea pe care o avem faţă de el. A lansat mulţi interpreţi şi instrumentişti cu care se poate mândri. Sper să mă număr şi eu printre aceştia”.

O surpriză plăcută din spectacol a fost interpretarea în premieră a piesei de grup ”Flori din Bucovina”, scrisă de maestrul George Sîrbu pentru tinerii interpreţi de muzică populară Angelica Flutur, Ancuţa Corlăţan, Andra Matei şi Alexandru Brădăţan.

 

George Sîrbu, în Cartea Valorilor Bucovinene

Maestrul George Sîrbu a fost inclus în Cartea Valorilor Bucovinene a Prefecturii Judeţului Suceava. Prefectul judeţului Suceava, Mirela Adomnicăi, i-a înmânat placheta maestrului George Sîrbu, în aplauzele publicului. „Cu acceptul dumneavoastră, mă erijez într-o voce a sucevenilor, o voce care să exprime în numele tuturor recunoştinţa pentru că, deşi sunteţi de obârşie botoşănean, aţi ales să trăiţi cea mai mare parte a vieţii de până acum în Suceava. Vă mulţumim pentru tot ceea ce ne-aţi dăruit nouă, sucevenilor, fără să aşteptaţi să cereţi ceva în schimb. Acum cinci ani, la aniversarea a 75 de ani de viaţă, aţi făcut o declaraţie pe care mi-am însuşit-o ca pe o nepreţuită lecţie de viaţă. Spuneaţi atunci, şi din păcate pare încă să fie actuală, <mi-a fost greu adesea. Mi-au stat potrivnici oameni meschini, dar trufaşi, deviindu-mi cărările, dar nu şi calea. Am acceptat să păşesc pe cărări ocolitoare, doar pentru a nu păşi peste oameni, ignorându-le răutatea. Uneori m-am simţit istovit, dar mereu am prins puteri noi, sorbind din apa vie a credinţei neamului strămoşesc>”, a spus prefectul Adomnicăi.

 

„Un mare culegător de folclor, unul dintre marii dirijori ai României şi un mare armonist”

Evenimentul a fost încununat de participarea extraordinară a consacratului dirijor Ioan Cobîlă de la Botoşani şi a preşedintelui Consiliului Judeţean Botoşani, Costică Macaleţi. Acesta din urmă i-a adus sărbătoritului un coş cu flori şi o diplomă de excelenţă pentru întreaga activitate. Costică Macaleţi a povestit că l-a cunoscut pe maestrul George Sîrbu în anul 1967, la un eveniment special din comuna Vlădeni, de unde este şi maestrul Costinel Leonte.

„Maestrul Sîrbu provine dintr-o familie de muzicieni botoşăneni, cu faimă în perioada interbelică, într-un Botoşani dominat de cultură, de muzică, de legătură cu Dumnezeu, buni creştini şi, de aceea, am apreciat că maestrul George Sîrbu a fost şi un om al bisericii, un mare culegător de folclor, unul dintre marii dirijori ai României şi un mare armonist. Era deci firesc să-i fim alături la acest spectacol aniversar. Vreau să le mulţumesc membrilor Orchestrei Rapsozii Botoşanilor, pentru că au venit să susţină spectacolul de la Suceava. Noi ne mândrim că dumnealui, pentru că s-a născut în Botoşani şi nu a uitat de unde provine, nu se dezice de locurile natale”, a completat Costică Macaleţi.

 

O stradă din municipiul Suceava ar putea să poarte numele George Sîrbu

Spectacolul folcloric „Maestrul George Sîrbu, o viaţă dedicată folclorului românesc” a fost organizat de Primăria municipiului Suceava, în parteneriat cu Prefectura Judeţului Suceava, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor şi Consiliul Judeţean Botoşani. Primăria municipiului Suceava i-a acordat maestrului Sîrbu un premiu special pentru întreaga activitate şi a început demersurile pentru ca, în cel mai scurt  timp, o stradă dintr-un cartier nou din municipiul Suceava să poarte numele George Sîrbu.

Finalul spectacolului i-a aparţinut cunoscutului interpret de muzică populară Nicolae Furdui Iancu, care a fost însoţit de Grupul instrumental ”Crai Nou” din Alba Iulia. Împreună au susţinut un recital de 45 de minute, timp în care sala a cântat alături de artişti mai multe piese, printre care „Noroc să deie Dumnezeu” sau ”Noi suntem români”. Bucuros că este prezent la aniversarea maestrului George Sîrbu, interpretul Nicolae Furdui Iancu s-a adresat publicului: ”Mare bucurie la Suceava! Suntem astăzi împreună pentru a-l sărbători pe maestrul George Sîrbu, o mare personalitate a Bucovinei, cunoscută în toată România. Nu numai cunoscută, ci şi iubită şi apreciată pentru întreaga activitate artistică şi profesională, dar mai ales pentru omenia de care a dat dovadă în toţi aceşti ani. A lansat multe talente, talente care au ajuns, de asemenea, personalităţi ale cântecului popular românesc. Pentru asta noi îl felicităm, îi mulţumim că ne-a invitat şi îi dorim mulţi ani sănătoşi”.

 

„Nu a fost o sărbătoare a lui George Sîrbu, a fost o sărbătoare a tradiţiilor noastre româneşti din Bucovina”

Emoţiile l-au copleşit pe maestrul George Sîrbu, care a stat pe tot parcursul evenimentului în culise, urmărind evoluţia fiecărui artist. El le-a mulţumit spectatorilor pentru că au avut răbdare să stea cinci ore şi jumătate la spectacol şi a  adăugat: ”Nu a fost o sărbătoare a lui George Sîrbu, a fost o sărbătoare a tradiţiilor noastre româneşti din Bucovina. Le mulţumim tuturor oaspeţilor noştri care ne-au încântat şi au îmbogăţit acest spectacol”.

Un merit deosebit în toată această poveste frumoasă, o poveste scrisă „prin muzică şi dragoste de oamenii valoroşi”, o poveste cu bucurii, dar şi cu emoţii, cu piedici, îl are iniţiatoarea proiectului, Mihaela Bârsan. Ea a fost sprijinită în organizarea evenimentului şi de Alianţa Sindicatelor din Învăţământ Suceava, Ionuţ şi Laura Anuşca, Casa de modă Janice, Depozitul de flori ”Simfonia florilor” şi Salonul de înfrumuseţare ”Bellisima”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Maestrul George Sîrbu, sărbătorit cu fast pentru întreaga activitate artistică.
 Vizualizări articol: 2263 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Maestrul George Sîrbu, sărbătorit cu fast pentru întreaga activitate artistică5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei