Slujba de sfinţire a apei la Izvorul Tămăduirii, aflat în Poiana Ursului din apropierea oraşului Liteni, a adunat ieri, într-un peisaj de iarnă, credincioşii din oraş şi din localităţile învecinate. Zăpada căzută în timpul zilei de joi şi al nopţii care a urmat nu i-a împiedicat pe credincioşi să vină la izvorul despre care spun că ar avea puteri vindecătoare.După Slujba de Sfinţire a apei, oficiată de un sobor de preoţi în jurul izvorului din Poiana Ursului, vremea rece a determinat autorităţile să amâne o parte din spectacolul pregătit pe stadionul din oraş, un eveniment devenit popular în ultimii ani în oraşul Liteni.
Slujba de sfinţire a apei are loc la Izvorul Tămăduirii din Poiana Ursului
La Slujba de sfinţire a apei la Izvorul Tămăduirii din Poiana Ursului s-au adunat ieri o sută de oameni din Liteni, dar şi din localităţile limitrofe. În jurul orei 12.30, un sobor format din unsprezece preoţi a oficiat o slujbă de sfinţire a apei, chiar în faţa izvorului. Atât preoţii, cât şi dascălii care îi însoţeau au cântat de mai multe ori „Hristos a înviat” şi au stropit cu agheasmă apa care curge din izvorul aflat în Poiana Ursului, dar şi mulţimea de credincioşi prezentă la eveniment. Locuitorii oraşului Liteni cred că izvorul din Poiana Ursului are puteri vindecătoare, aici fiind ridicată o cruce mare din piatră, care să marcheze izvorul tămăduitor.
Între credincioşii care au venit să ia ieri apă de la izvor, aşa cum este tradiţia, s-a aflat şi Elena Pâslaru, o localnică care ne-a povestit despre o legendă a locului: ”Pentru noi sărbătoarea asta reprezintă credinţa în Maica Domnului, pentru că acest izvor totuşi a lecuit pe cineva, pe un soldat care venea din luptă şi după grele încercări rămăsese aproape orb. Trecând pe aici, o bătrânică i-a spus soldatului să se spele cu apa din acest izvor, apă care i-a redat vederea. Bărbatul vindecat s-a reîntors după ceva timp în acest loc pentru a mulţumi şi primul lucru pe care l-a întrebat aici a fost <Cui aparţine izvorul?>. A primit răspunsul <Celui de Sus şi Maicii Domnului!> Și de atunci în fiecare an vin credincioşii, tineri şi bătrâni, în vinerea din Săptămâna Luminată, pentru a sărbători în preajma izvorului marea sărbătoare.”
Izvorul Tămăduirii, o sărbătoare închinată Maicii Domnului
În timpul slujbei, unul dintre preoţii invitaţi la Liteni să oficieze slujba de sfinţire a apei, Claudiu Vrăjitoru, a vorbit şi în acest an despre semnificaţia sărbătorii Izvorul Tămăduirii, spunând că: ”Astăzi Biserica Ortodoxă prăznuieşte Izvorul Tămăduirii, care este o sărbătoare închinată Maicii Domnului, pentru că Ea este izvorâtoarea bucuriei şi a tuturor tămăduirilor, prin mijlocirea fiului ei, a Mântuitorului nostru Iisus Hristos. De aceea vindecătoarea tuturor bolilor este considerată Maica Mântuitorului nostru Iisus Hristos, o mijlocitoare pentru noi, păcătoşii. Această sfinţire a izvorului se face în fiecare an, pentru a izvorî asupra noastră de la Maica Domnului sănătate, pace, linişte şi putere de muncă.” Credincioşii iau în fiecare an această apă sfinţită pentru sănătate, pentru spor, pentru familie şi pentru înţelegere şi cred în puterile tămăduitoare a acestui izvor.
Serbarea câmpenească pregătită pe stadion, reprogramată pentru 25 mai, ziua Înălţării Domnului
În ultimii zece ani, după sfinţirea apei de la Izvorul Tămăduirii, conducerea oraşului Liteni organizează o sărbătoare câmpenească, care a devenit din ce în ce mai populară în ultimii ani. Conducerea primăriei oraşului Liteni, prin primarul Tomiţă Onisii, a dorit ca şi în acest an să organizeze pe stadion un Festival Folcloric Naţional ”La izvor”. Vremea rece şi zăpada căzută în ultimele zile au dus însă la o amânare a planurilor. O parte a invitaţilor vor fi aşteptaţi pe scena de la Liteni la o altă sărbătoare din luna mai.
”Izvorul Tămăduirii este în primul rând o sărbătoare a creştinilor, dar pentru noi, locuitorii Liteniului, este o sărbătoare mult mai importantă. În ultimii ani am reuşit să dăm acestei sărbători o tentă mai festivă, aşa cum ne-am dorit şi în acest an. Din cauza capriciilor vremii, însă, cu toate pregătirile făcute, vom oferi oamenilor doar o parte din spectacolul pregătit. Astăzi vom oferi doar o jumătate din acest spectacol, iar pe artiştii consacraţi, după ce am vorbit cu ei, i-am reprogramat în cadrul unui alt spectacol, care va avea loc în ziua de Înălţarea Domnului, pe data de 25 mai. În acea Zi a Eroilor, când noi vom aniversa şi familiile cu peste 50 de ani de la căsătorie, va fi deci reprogramat spectacolul cu artiştii profesionişti şi consacraţi, pentru bucuria oamenilor din oraşul Liteni.”
Aşadar, după ce o parte din grupurile folclorice de amatori au concertat ieri seara pe scena special amenajată, interpreţi precum Călin Brătianu, Andra Matei, Ovidiu Homorodean, Angelica Flutur şi Ansamblul profesionist ”Ciprian Porumbescu” precum şi interpreta de muzică pop-dance Anna Lesko îşi vor da spectacolul la Liteni pe 25 mai, de sărbătoarea Înălţării Domnului.