Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 22 apr 2017 - Anul XXII, nr. 90 (6506)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

De Izvorul Tămăduirii

Concert de excepţie susţinut de Corala "Armonia" din Baia Mare, la Biserica Sf. Simion din Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Parohia ortodoxă română Sf. Simion din Suceava a fost vineri, 21 aprilie, gazda unui concert de excepţie susţinut de Corala Armonia din Baia Mare. În prima parte a zilei, membrii coralei au dat răspunsurile la Sfânta Liturghie, în Biserica Sf. Simion, la sărbătoarea Izvorul Tămăduirii, iar în jurul orei 11:00, au oferit credincioşilor adunaţi în număr mare în biserică o „bucurie duhovnicească”, „un izvor de muzică tămăduitoare”, „o purificare a sufletului” prin repertoriul ales şi felul sincer de a transmite. Corala "Armonia" din Baia Mare este o corală mixtă, formată din membri cu vârste între 17 şi 72 de ani, oameni care trăiesc sincer muzica, oameni care au susţinut sute de concerte în ţară şi străinătate, fiind iubiţi şi apreciaţi de public. Preotul paroh Constantin Ciupu a spus, în deschiderea concertului: „Iubiţi credincioşi, astăzi avem bucuria de a primi în biserica noastră musafiri din Maramureş - Baia Mare, Corul <Armonia>. Este o binecuvântare de la Dumnezeu, pentru că în această biserică 40 şi ceva de ani, înainte de anul 1994, nu s-a slujit. A fost în paragină. Tot ceea ce vedeţi aici este construit în ultimii 22 de ani. În afară de biserică, capelă şi tot ce este în jurul lor, noi avem o parohie, o comunitate de oameni foarte frumoasă, clădită, pentru că cea mai importantă cărămidă din biserică este omul”.

 

Armonie în muzică, în convieţuire, prin înţelegere şi toleranţă

Corala "Armonia" a fost prezentată pe scurt de preotul paroh Constantin Ciupu, care a amintit credincioşilor că în anul 2001 a fost înfiinţată „Armonia” şi Asociaţia „Prietenii Armoniei”, cu scopul de a crea bucurie membrilor şi iubitorilor de artă corală. „Numele a fost ales simbolic -  Armonia (anagramat se scrie Romania) şi încearcă să valorifice toate aspectele uimitoare şi simple ale acestui cuvânt. Armonie: în muzică (prin interpretare); în convieţuire (tineri liceeni şi studenţi, maturi, pensionari); prin înţelegere; prin toleranţă (ortodocşi, greco-catolici, reformaţi, romano-catolici etc.); prin comunicare interculturală. Repertoriul corului cuprinde piese corale laice şi religioase din creaţia românească şi internaţională”, a mai spus preotul Ciupu. În Maramureş, forma de exprimare a cântului coral poartă numele de Corala <Armonia> din Baia Mare, fapt de care şi-au dat seama şi bucovinenii, după concertul de vineri. Artiştii au fost aplaudaţi cu generozitate după fiecare piesă muzicală interpretată.

 

Armonie în trăire

Dirijorul coralei este prof. de canto Elena Mihaela Bob Zăiceanu, de  la Colegiul de Arte Baia Mare, care de zece ani coordonează „această minunată corală”. Sub bagheta ei, membrii Coralei "Armonia" le-au transmis sucevenilor momente cu o trăire emoţională deosebită. S-au văzut „bobi de sudoare, dar şi lacrimi” pe feţele artiştilor, după cum a observat preotul Ciupu, dar lacrimi s-au văzut şi pe feţele ascultătorilor. O punte spirituală între Bucovina şi Maramureş, armonie între oameni uniţi de credinţa strămoşească, uniţi de rugăciune, de cântec, de frumos. Îmbrăcaţi cu cămăşi tradiţionale din Maramureş, membrii coralei au interpretat mai multe piese muzicale religioase („Hristos a înviat!”, „Lăsaţi pruncii să vină la mine”, „Rugăciune”, „Miluieşte-ne, Dumnezeule”, „Fericit bărbatul”, o priceasnă, „Pre tine te lăudăm”, „Cuvine-se cu adevărat”, un fragment din Vecernie – Rugăciune, „Ziua Învierii” etc., „La mulţi ani!”), după care, la îndemnul părintelui Ciupu, au cântat un fragment din cântecul patriotic „Pe-al nostru steag e scris Unire”, pentru ca, la final, „maramureşenii armonioşi” să mai ofere în dar sucevenilor două imnuri bizantine.

 

„Cred că muzica este un mijloc oferit tot de Dumnezeu pentru a ne apropia de El”

Cu amabilitate, la finalul concertului, prof. Mihaela Bob Zăiceanu ne-a oferit un „buchet de gânduri”: „Totul vine din dragostea faţă de cântul nostru religios şi faţă de autentic, de credinţa noastră strămoşească. Publicul poate să fie diferit, în funcţie de locaţia unde are loc un concert, însă, până la urmă, limbajul este unul universal. Am venit aici în primul rând să ne rugăm. Sunt vremuri grele, vremuri de restrişte şi cred că şi noi putem să ne rugăm în felul nostru. O astfel de manifestare poate să concure cu altfel de concerte. Este vorba de suflet şi după aceea de muncă. Ca neam, ca şi conştiinţă, pe noi ne poate salva doar credinţa în Dumnezeu. Muzica este un mijloc de a ajunge mai aproape de Dumnezeu, de a ne ridica privirea către Dumnezeu, uitându-ne păcatele şi uitându-ne necazurile. Cred că muzica este un mijloc oferit tot de Dumnezeu pentru a ne apropia de El. O scară prin care noi putem urca la Dumnezeu”.

 

„O Liturghie, după Liturghie”

Se spune că „muzica este cea mai liberă şi pe deplin înţeleasă dintre toate artele. Prin muzică se exprimă tot ce nu pot spune cuvintele, fără putinţă de prefăcătorie”. Directorul executiv al Coralei "Armonia" şi al Asociaţiei „Prietenii Armoniei” din Baia Mare, Alexandru Nicolici, a fost cel care, în calitate de solist, a prezentat succesiv, în mod original, fluent, asemeni unui izvor al tămăduirii, fiecare piesă muzicală, construind o poveste religioasă care începe şi se încheie cu „Învierea”. S-a simţit faptul că membrii coralei au dat importanţă fiecărui cuvânt rostit, au trăit fiecare melodie cu pasiune, au fost sinceri şi mesajul lor a ajuns la sufletul oamenilor prezenţi la concert în Biserica Sf. Simion. „Noi trăim în acest spirit, suntem creştini din totdeauna. Noi nu cântăm. Noi ne rugăm în forma aceasta. Ca să te rogi ai nevoie de o limbă. Limba frumoasă în aceste locuri s-a format, limba pe care o vorbim şi în care ne rugăm a pornit de aici, de la sfinţia sa Eminescu. Având acest privilegiu, să cântăm în această limbă, în locurile unde spiritul lui există, în această sfântă Săptămână Luminată, e natural, este firesc, nu se poate altfel. Noi nu o să plecăm niciodată cu sufletul de aici”, ne-a spus  Alexandru Nicolici. Profund emoţionat, la fel ca majoritatea celor care au ascultat concertul oferit de Corala "Armonia" din Baia Mare, preotul Ciupu a spus, la finalul concertului, că ceea ce au făcut coriştii a fost „o Liturghie, după Liturghie” sau concertul a fost de fapt „predica de astăzi, de Izvorul Tămăduirii”. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Concert de excepţie susţinut de Corala "Armonia" din Baia Mare, la Biserica Sf. Simion din Suceava.
 Vizualizări articol: 2892 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Concert de excepţie susţinut de Corala "Armonia" din Baia Mare, la Biserica Sf. Simion din Suceava5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei