Un bărbat din Cârlibaba, acţionar şi administrator al unei societăţi care se ocupa cu exploatarea şi comercializarea materialului lemnos, trebuie să stea după gratii pentru 2 ani şi 8 luni. Decizia a fost luată ieri de magistraţii de la Tribunalul Suceava, cu menţiunea că nu este definitivă şi poate fi atacată la instanţa superioară. În plus, Ilie Trişciuc a fost obligat să achite către bugetul de stat suma de 480.318 lei, la care se adaugă penalităţi şi majorări de întârziere.
Potrivit rechizitoriului de sesizare a instanţei de judecată, Ilie Trişciuc a manevrat la negru, în perioada august 2010 – iunie 2012, nu mai puţin de 10.800 mc material lemnos în valoare de 1.544.310 lei.
„Inculpatul Trişciuc Ilie a comercializat material lemnos, în majoritatea cazurilor emiţând doar avize de însoţire material lemnos, fără a întocmi însă facturile corespunzătoare, fără a înregistra aceste operaţiuni în evidenţele contabile ale societăţii şi fără a le declara, modalitate prin care a urmărit obţinerea de avantaje fiscale, diminuându-şi baza impozabilă, şi în care s-a sustras de la plata obligaţiilor fiscale la bugetul de stat, pe care l-a prejudiciat prin neplata impozitului pe profit şi a TVA-ului aferent. De asemenea, în perioada iulie – noiembrie 2012, în aceeaşi calitate, a înregistrat în evidenţele contabile operaţiuni comerciale fictive, în vederea obţinerii de avantaje fiscale, prejudiciind bugetul de stat”, se arăta într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.
Concret, Ilie Trişciuc nu a emis facturi şi chitanţe fiscale (259 de avize de însoţire material lemnos nefacturate şi 12 avize de însoţire nefacturate integral), şi nu a evidenţiat venituri în cuantum de 17.872 lei, care rezultă din trei facturi fiscale emise către diferiţi clienţi.
Firma din Cârlibaba a derulat afaceri în perioada menţionată cu beneficiari atât de pe raza judeţului Suceava, cât şi de pe raza judeţelor învecinate, respectiv Bistriţa şi Maramureş.
Sechestru pe bunurile personale şi ale firmei
Afacerile cu material lemnos nu au fost singura ilegalitate comisă de Ilie Trişciuc.
„În perioada 31 iulie – 08 noiembrie 2012, Trişciuc Ilie, în aceeaşi calitate, de administrator al propriei societăţi, a evidenţiat în înregistrările contabile operaţiuni fictive, respectiv prestări de servicii pentru care nu rezultă realitatea operaţiunilor taxabile (5 facturi emise de două societăţi comerciale), valoarea operaţiunilor taxabile fiind de 92.685 lei, modalitate în care bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 37.074 lei, din care impozit pe profit în sumă de 14.830 lei şi TVA în sumă de 22.244 lei”, se mai menţionează în comunicatul procurorilor suceveni.
În acest fel, prejudiciul total adus bugetului de stat de către Ilie Trişciuc se ridică la 292.868 lei.
„Pentru a se evita ascunderea, distrugerea, înstrăinarea sau sustragerea, de la urmărire, a bunurilor ce pot servi la garantarea reparării pagubei produse prin infracţiune, în cauză s-a instituit măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor imobile şi mobile ale inculpatului (clădiri, terenuri, un vehicul) şi asupra bunurilor mobile ale părţii responsabile civilmente (2 autovehicule)”, au mai arătat procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.