Ambulanţierii din cadrul serviciilor judeţene de ambulanţă care sunt căsătoriţi sau se află în relaţie de rudenie nu mai au voie să facă parte din acelaşi echipaj de intervenţie, potrivit unei adrese transmise de Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), din cadrul Ministerului de Interne. Astfel, rudele de grad I, cum ar fi soţ - soţie sau părinte - copil pot fi programaţi în aceeaşi tură, însă nu pe aceeaşi maşină.
Potrivit lui Gheorghe Chiş, liderul Federaţiei Naţionale Sindicale „Ambulanţa”, această decizie, care va afecta ambulanţieri din toată ţara, a fost luată ca urmare a unei sesizări trimise de la Suceava.
„De la Suceava, s-a impus la nivel naţional. S-a dispus schimbarea membrilor echipajelor unde erau soţ şi soţie sau rude, ceea ce a creat o bulversare a unor echipaje funcţionale, armonizate. Avem situaţii în care colegi lucrează de 16, 20 de ani în acelaşi echipaj. Nu au abateri, sunt echipe performante, disponibile, iar ca <mulţumire> s-au trezit cu această hotărâre unilaterală, imperativă”, a transmis Gheorghe Chiş.
Liderul sindical a mai declarat la Suceava că Federaţia pe care o reprezintă a contestat adresa respectivă, solicitând Ministerului Sănătăţii să intervină în această situaţie.
În cazul în care se va impune modificarea sau completarea ordinului de ministru care reglementează condiţiile în care se formează echipajele, angajaţii serviciilor de ambulanţă vor ca acest proces să fie argumentat, transparent, prin consultarea tuturor celor afectaţi.
„Adresa respectivă nu era vizată de Ministerul Sănătăţii, care nici nu a luat vreo măsură pentru completarea sau modificarea respectivului ordin. Totul s-a făcut pompieristic, ceea ce a creat situaţii foarte neplăcute. Mulţi sunt în situaţia în care trebuie să divorţeze pe hârtie ca să poată să rămână să lucreze împreună. Nu pot lucra altfel, unii fac naveta, li se dă peste cap programul, sunt lucruri sociale”, a mai arătat Chiş.
Sindicaliştii au contestat ordinul, însă răspunsul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a fost acela că îşi menţine cele reglementate prin adresa trimisă.
Nemulţumiri referitoare la această decizie sunt mai ales în rândul asistenţilor medicali şi al ambulanţierilor, care formează echipaj de tip B2.
Explicaţia oferită de DSU
Raed Arafat, reprezentantul DSU, cel care semnează ordinul care vizează ambulanţierii, a explicat că această decizie vine în urma mai multor sesizări.
Acesta a arătat că în cazul unor reclamaţii de malpraxis sau procese, este nevoie de martori din cadrul echipajului, iar soţul nu are cum să fie martor pentru soţie sau împotriva acesteia.
De asemenea, de regulă, în cadrul acestor echipaje sunt două sau maxim trei persoane, iar o persoană trebuie să aibă rolul de şef al echipajului. Şeful echipajului trebuie să ia decizii care să fie respectate de celălalt membru fără a ţine seama de alte aspecte decât cele profesionale, lucru greu de aplicat în rândul membrilor unei familii, fiind dificil ca o persoană aflată în astfel de situaţie să fie echidistantă, a mai completat Arafat.