Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 21 apr 2017 - Anul XXII, nr. 89 (6505)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Anchetă

Plângeri penale pentru delapidare, la Asociaţia de pădure din Gălăneşti

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava au în lucru un dosar penal în care se fac cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de delapidare, la Asociaţia de pădure „Obcina” Gălăneşti. Cel care a depus reclamaţia este chiar fostul cenzor al asociaţiei, care a avut pe mână documentele privind activitatea asociaţiei timp de câţiva ani. Acesta reclamă că actualul preşedinte al asociaţiei a delapidat în jur de 200.000 de lei şi spune că documentele pe care le-a predat anchetatorilor sunt probe certe şi nu doar acuzaţii. Ancheta este deocamdată în fază destul de incipientă, deşi administratorul a dat deja explicaţii în faţa anchetatorilor.

 

Care sunt acuzaţiile fostului cenzor, după centralizarea activităţii derulate timp de trei ani

Ștefan Bujdei, cel care a fost cenzor al Asociaţiei de pădure Gălăneşti, susţine că după ce a făcut o centralizare globală a producţiei, livrărilor de masă lemnoasă, a încasărilor şi a plăţilor, din anii 2013, 2014, 2015, a constatat o „situaţie catastrofală”.

Economistul Ștefan Bujdei a arătat în plângerea penală că a început să lucreze ca cenzor al asociaţiei din 2000, când era un alt preşedinte, între timp decedat. În 2013, actualul preşedinte, Ilie Bujdei (n.r. între cei doi nu există relaţii de rudenie), i-a cerut să verifice activitatea predecesorului său, descoperind o lipsă de gestiune de 56.089 de lei. Neregulile au continuat şi după preluarea asociaţiei de Ilie Bujdei, susţine cenzorul între timp îndepărtat. El spune că după ce a început să studieze atent documentele a găsit tot mai multe nereguli, iar din această cauză preşedintele Ilie Bujdei nu i-a mai pus la dispoziţie şi documentele privind activitatea din anul 2016.

Ștefan Bujdei a calculat un prejudiciu constând în încărcarea costurilor de exploatare a masei lemnoase şi de nerealizare a profitului aferent.

El a făcut calcule privind costul de exploatare a lemnului realizat de actualul preşedinte, comparativ cu cel al predecesorului său. Diferenţele sunt foarte mari, iar Ștefan Bujdei susţine că banii au fost delapidaţi:

„Din calculele mele rezultă o diferenţă de cost de 144,63 de lei per mc. Înmulţită cu masa lemnoasă exploatată de 1.388,60 mc, rezultă un prejudiciu de 200.833 lei, adică un profit nerealizat. Am depus organelor de anchetă documentele, iar dacă se va face o anchetă serioasă neregulile se vor descoperi”, a declarat Ștefan Bujdei.

O altă acuzaţie a lui Ștefan Bujdei este că după îndepărtarea sa din funcţia de cenzor, în locul său au fost numiţi un impiegat de mişcare şi un tractorist. „Preşedintele a pus în locul meu necalificaţi, oameni care să nu poată face o analiză financiar-contabilă şi astfel să poată fi mascată activitatea frauduloasă”, acuză Ștefan Bujdei.

 

Preşedintele asociaţiei: „Nu am ce să-mi reproşez şi nici nimic de ascuns”

Reporterii Monitorului de Suceava au stat de vorbă şi cu preşedintele Ilie Bujdei, pentru a-i da posibilitatea de a se apăra şi a-şi spune punctul de vedere. Acesta acuză că cenzorul are o ură personală împotriva sa:

„Dumnealui trebuie să vină în faţa Adunării Generale să reclame nereguli, însă nu a făcut-o niciodată în aceşti an, a preferat să depună doar reclamaţii. Mă acuză că am înstrăinat material lemnos, dar este vorba de lucrări de întreţinere pe care le-a făcut obştea şi care au fost plătite în material lemnos. Membrii ştiu asta, aşa s-a decis pentru că erau lucrări urgente de decolmatare sau regularizare”.

Acesta respinge orice acuzaţie legată de sume de bani pe care le-ar fi băgat în buzunar.

„Nu am ce să-mi reproşez şi nici nimic de ascuns, am dat şi voi da declaraţii în faţa organelor de anchetă dacă va fi nevoie”, a declarat Ilie Bujdei, preşedintele Asociaţiei de pădure "Obcina" Gălăneşti.

 

Asociaţia din Gălăneşti are în administrare 66 de hectare de pădure

El a mai arătat că asociaţia este una mică, care administrează 66 de hectare de pădure, având în jur de 130 de membri.

„Jumătate din suprafaţă e plantaţie tânără şi doar 27 de hectare e pădure mai mare, care se poate exploata, suntem o asociaţie foarte mică”, a mai declarat preşedintele.

Poliţişti specializaţi în anchete economice sunt cei care vor stabili în următoarea perioadă dacă în acest caz sunt întrunite elementele vreunei infracţiuni ori dacă acestea nu se confirmă. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Plângeri penale pentru delapidare, la Asociaţia de pădure din Gălăneşti.
 Vizualizări articol: 2577 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Plângeri penale pentru delapidare, la Asociaţia de pădure din Gălăneşti0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei