Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava a anunțat că în urma acțiunilor de control din perioada sărbătorilor Pascale, care au avut ca scop prevenirea aparițiilor toxiinfecțiilor alimentare, au fost aplicate amenzi în valoare de peste 26.000 de lei și confiscate aproape 200 de kilograme de produse alimentare.
Doctorul Dănuț Corneanu, din cadrul DSVSA Suceava, a arătat că în perioada premergătoare sărbătorilor au fost controlate în total 237 de unități, fără a se fi înregistrat abateri foarte grave.
Au fost aplicate 28 de avertismente și 22 de amenzi în valoare de 26.836 lei.De asemenea, au fost confiscate 196 de kilograme de produse alimentare, pentru lipsa documentelor de proveniență sau manipulare necorespunzătoare a mărfii.
Printre deficiențele constatate, pentru care s-au dat amenzi, se mai numără: manipularea produselor alimentare de origine animală cu încălcarea normelor de igienă, mici deficiențe structurale - pereți cu exfoliere parțială, lipsa produselor de igienizare a mâinilor, etichetare necorespunzătoare, depozitare necorespunzătoare, lipsă documente de proveniență, etichetare necorespunzătoare a cărnii de pasăre.
DSVSA Suceava a realizat în această perioadă și o cuantificare a mieilor sacrificați: în abatoarele autorizate sanitar-veterinar pentru schimburi intracomunitare au fost sacrificați 3.818 miei, în timp ce alți 57 au fost sacrificați la patru stâne din jurul Sucevei care au avut deschise centre de sacrificare locale autorizate sanitar-veterinar.
Doctorul Corneanu a reiterat apelul către consumatori cu privire la locurile de unde cumpără produse din carne.
„Recomandăm populației ca aprovizionarea cu produse alimentare de origine animală să nu se facă din spații improvizate, nesupuse controlului sanitar-veterinar, sau din sistemul de vânzare stradal, între blocuri sau din portbagajele mașinilor, locuri în care nu are cum fi asigurată o temperatură și o stare de igienă corespunzătoare”, a declarat doctorul Corneanu.