miercuri, 19 apr 2017 - Anul XXII, nr. 87 (6503)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

1890-2015

„Păltinoasa, Școala primară mixtă de stat”, pagini de monografie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Recent a ieşit de sub tipar, la Tipografia Grup Muşatinii, volumul „Păltinoasa, Școala primară mixtă de stat” - pagini de monografie 1890-2015, semnat de Alex. G. Rotaru. Fiu al acestor meleaguri, cu rădăcini adânci în Păltinoasa, aşa cum a spus în prefaţa cărţii profesoara Artemisia Ignătescu, Alexandru Rotaru, „un cercetător, un scormonitor al trecutului şi un om dornic să scoată la lumină oameni, fapte, lucruri necunoscute sau mai puţin cunoscute”, a realizat „o incursiune în începuturile învăţământului în Bucovina, cu deosebire în împrejurimile comunei”.

După ce făcut un mic istoric al satului Păltinoasa, făcând referire la populaţie, şi a scos la iveală originea unor nume, a unor locuitori, autorul aduce mărturii, pe baza cercetărilor sale, despre împrejurările în care au ajuns în aceste locuri „multe familii, inclusiv nemţii, slovacii, polonezii şi alte naţionalităţi conlocuitoare”. Referindu-se la începuturile învăţământului, după cum spune profesoara Artemisia Ignătescu, autorul precizează că „prima şcoală a funcţionat în 1892 în pridvorul bisericii din vatra satului”.

Alex. Rotaru recurge în anumite pagini ale cărţii sale „la descrieri de suflet, portretizează nu numai dascălii de ieri şi de zi, ci şi pe alţi slujitori ai şcolii, secretari, contabili, chiar îngrijitori”. Nu lipsesc din carte „personalităţi ale satului”, oameni care fac cinste comunităţii. Autorul scrie şi despre bibliotecile şcolare şi sălile de lectură, dar şi despre activităţile practice organizate pentru elevi.

În prefaţa cărţii, Artemisia Ignătescu mai arată că „fără a putea cuprinde totul şi a respecta rigorile unor cercetări şi scrieri monografice importante, Alex. Rotaru are marele merit de a fi scos la iveală lucruri necunoscute sau mai puţin cunoscute despre o localitate care merită să facă parte dintre cele de referinţă în istoria Bucovinei”. Multe dintre textele cărţii sunt însoţite de fotografii, imagini grăitoare din timpuri mai vechi sau mai noi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Păltinoasa, Școala primară mixtă de stat”, pagini de monografie.
 Vizualizări articol: 2087 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
„Păltinoasa, Școala primară mixtă de stat”, pagini de monografie5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei