Recent a ieşit de sub tipar, la Tipografia Grup Muşatinii, volumul „Păltinoasa, Școala primară mixtă de stat” - pagini de monografie 1890-2015, semnat de Alex. G. Rotaru. Fiu al acestor meleaguri, cu rădăcini adânci în Păltinoasa, aşa cum a spus în prefaţa cărţii profesoara Artemisia Ignătescu, Alexandru Rotaru, „un cercetător, un scormonitor al trecutului şi un om dornic să scoată la lumină oameni, fapte, lucruri necunoscute sau mai puţin cunoscute”, a realizat „o incursiune în începuturile învăţământului în Bucovina, cu deosebire în împrejurimile comunei”.
După ce făcut un mic istoric al satului Păltinoasa, făcând referire la populaţie, şi a scos la iveală originea unor nume, a unor locuitori, autorul aduce mărturii, pe baza cercetărilor sale, despre împrejurările în care au ajuns în aceste locuri „multe familii, inclusiv nemţii, slovacii, polonezii şi alte naţionalităţi conlocuitoare”. Referindu-se la începuturile învăţământului, după cum spune profesoara Artemisia Ignătescu, autorul precizează că „prima şcoală a funcţionat în 1892 în pridvorul bisericii din vatra satului”.
Alex. Rotaru recurge în anumite pagini ale cărţii sale „la descrieri de suflet, portretizează nu numai dascălii de ieri şi de zi, ci şi pe alţi slujitori ai şcolii, secretari, contabili, chiar îngrijitori”. Nu lipsesc din carte „personalităţi ale satului”, oameni care fac cinste comunităţii. Autorul scrie şi despre bibliotecile şcolare şi sălile de lectură, dar şi despre activităţile practice organizate pentru elevi.
În prefaţa cărţii, Artemisia Ignătescu mai arată că „fără a putea cuprinde totul şi a respecta rigorile unor cercetări şi scrieri monografice importante, Alex. Rotaru are marele merit de a fi scos la iveală lucruri necunoscute sau mai puţin cunoscute despre o localitate care merită să facă parte dintre cele de referinţă în istoria Bucovinei”. Multe dintre textele cărţii sunt însoţite de fotografii, imagini grăitoare din timpuri mai vechi sau mai noi.