Fostul conac al familiei nobiliare Prunkul, devenit ulterior, în perioada comunistă, cunoscutul Restaurant Naţional, una dintre principalele atracţii din oraș, la începutul anilor '70, este din nou scos la vânzare.
Actualul proprietar, omul de afaceri Radu Kirstiuk, exclude total ideea închirierii clădirii, variantă pe care a mers iniţial, după un contract ratat.
Anunţul de vânzare a clădirii fostului Restaurant Naţional a fost recent amplasat pe faţada imobilului, care, în baza contractului de închiriere de anul trecut, urma să fie dat în folosinţă de la 1 mai 2017, ca restaurant.
„Din păcate, cei cu care am avut încheiat acel contract de închiriere au realizat, târziu de tot, că nu fac faţă cheltuielilor. Nu au mai făcut nimic acolo din ceea ce trebuia. De aceea exclud total varianta închirierii”, a spus Radu Kirstiuk.
Preţul stabilit pentru vânzarea imobilului ultracentral, cu o poveste interesantă, dar și cu obligaţii financiare mari pentru cei care vor dori să-l preia și să-l renoveze, pentru a-i da o utilizare, este de aproape două milioane de euro.
„Preţul de vânzare este de 1,9 milioane de euro. Foarte important este că am obţinut deja toate avizele necesare pentru renovare. Este un pas uriaș, mi-a luat foarte mult timp și eforturi să le obţin”, a precizat proprietarul clădirii, care a primit deja câteva telefoane, dar nici o ofertă concretă pentru preluarea clădirii de pe strada Nicolae Bălcescu, una dintre cele mai circulate artere ale Sucevei.
Suprafaţa desfăşurată a clădirii scoase la vânzare este de 3120 de mp, terenul aferent acesteia fiind de 1781 mp.
După Del'iri, nici o activitate
În urmă cu doi ani de zile, în zona din faţa fostului Restaurant Naţional funcţiona unul dintre localurile de succes ale Sucevei, Restaurantul Del'iri, amenajat în locul fostei terase sezoniere Giovani.
În noiembrie 2015, în perioada controalelor ISU declanşate după tragedia de la Colectiv, Restaurantul Del'iri a fost închis „pentru renovare”. După câteva luni de zile în care acolo nu a mai mişcat nimic, iar cei care aveau închiriat acel spaţiu şi-au deschis un alt restaurant în oraş, proprietarul spaţiului a decis să demoleze „construcţia provizorie” care nu corespundea noilor norme de autorizare privind protecţia la incendii.
Începute pe 9 februarie 2016, lucrările de demolare a fostului Del'iri au fost finalizate în zece zile, spaţiul din zona centrală a Sucevei revenind la stadiul din 2009, de dinainte de apariţia terasei-restaurant.
De atunci, nici o altă activitate economică nu s-a mai desfășurat acolo, deși s-a mai vehiculat ideea deschiderii unei terase de vară, care nu implica costuri mari de amenajare.
Conacul familiei Prunkul, clădire monument, cu un istoric alambicat
Fostul conac al boierilor armeni din familia Prunkul este atestat ca fiind construit la începutul secolului XIX, prin contribuţia învăţătorilor suceveni, el funcţionând o perioadă cu titlul de „Casa Institutorului”. În urma unor datorii ale administratorilor, imobilul a trecut în posesia familiei armene, care, ulterior, în anii '40, l-a vândut.
În 1948, odată cu naţionalizarea, clădirea fost preluată de stat și dată în folosinţă unor cooperaţii, printre altele, aici funcţionând şi „Casa Pionierului”, până în 1966.
În acelaşi an, imobilul a fost transformat în Restaurantul Naţional, loc „călcat” de o mulţime de suceveni până prin anii '90, când a fost scos la vânzare şi cumpărat de actualul proprietar.