Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) va verifica, în perioada 18-21 aprilie, modul în care autorităţile locale alarmează şi avertizează populaţia în caz de calamitate. Verificarea are loc în cadrul exerciţiului naţional de înştiinţare, avertizare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă – PROCIV 2017.
În perioada 18-21 aprilie, în localităţile judeţului Suceava va fi declanşat mecanismul de înştiinţare a autorităţilor privind iminenţa producerii unor dezastre, fiind acţionate echipamentele de avertizare-alarmare a populaţiei din zonele afectate, prin intermediul semnalelor acustice. Simulările vor începe marţi, iar timp de patru zile vor fi verificate toate aceste moduri de funcţionare a mijloacelor de alarmare, cât şi fluxurile de transmitere a mesajelor către autorităţi. În această perioadă locuitorii judeţului Suceava vor auzi zilnic semnalul de alarmare, compus din cinci sunete a câte 16 secunde fiecare, în intervalul 10.00-15.00, fiind verificate sirenele de alarmare a populaţiei existente în cadrul comunităţilor şi echipamentele de transmitere a mesajelor vocale către populaţie. Mesajele vocale vor fi precedate de sintagma ”Exerciţiu” iar oamenilor li se recomandă să rămână calmi şi să urmărească informările Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.
Aceste înştiinţări, avertizări şi alarmări se fac pentru protejarea populaţiei în cazul inundaţiilor, când este semnalată producerea unei viituri, în cazul producerii unor accidente tehnologice în urma cărora au fost eliberate substanţe periculoase, ruperii unor baraje hidrotehnice sau căderii unor obiecte din atmosferă. De asemenea această metodă de alarmare pentru protejarea populaţiei civile poate fi utilizată în timpul conflictelor armate. În judeţul Suceava sunt la această oră 150 de sirene de alarmare publică în cazul unor dezastre, care pot fi acţionate local sau centralizat, prin intermediul dispeceratelor. Menţinerea în stare de funcţionare şi operativitate a acestui sistem de alarmare revine autorităţilor publice locale şi este verificată periodic de reprezentanţii ISU. În cursul anului 2016 inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă au organizat 1.533 de exerciţii de alarmare, 34 dintre acestea fiind efectuate de pompierii din cadrul ISU al judeţului Suceava.