O încercare de spargere comisă marţi seară la Plopeni-Salcea a rămas la nivel de tentativă de furt datorită unui sistem de alarmă performant pe care proprietarul casei îl montase recent. Cazul este dat ca exemplu de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, cu privire la cum ar trebui să se protejeze de hoţi proprietarii de case nelocuite sau în construcţie.
Marţi, în jurul orei 21.30, poliţiştii de la Salcea au fost sesizaţi de un bărbat de 35 de ani, din municipiul Suceava, care a relatat că sistemul de alarmare de la casa în construcţie pe care o are în Plopeni, pe strada Palagheni, s-a declanşat, solicitând deplasarea unui echipaj la faţa locului.
Poliţiştii ajunşi la locul indicat au constatat că o uşă avea o urmă de forţare. Din cercetări a rezultat că sistemul de alarmă cu senzori de prezenţă în interior s-a declanşat, iar persoana care a pătruns pe proprietate a fugit. Sistemul de alarmă este dotat cu un server pentru comunicarea de îndată prin mesaj text a eventualelor efracţii ori a pătrunderilor în interior, astfel că proprietarul a putut suna imediat la poliţie.
Comisarul Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, a declarat: “Sistemele tehnice de siguranţă sunt o soluţie viabilă pentru prevenirea eficientă a furturilor din locuinţe. Sistemele de alarmare şi sistemele video de supraveghere descurajează activitatea infracţională a hoţilor şi ajută în anchetele poliţiei la identificarea autorilor şi recuperarea prejudiciilor. Acest bărbat a conştientizat faptul că o casă nelocuită, aflată în faza de construcţie, nu poate fi protejată fără un sistem tehnic eficient”.
Oamenii care se laudă pe Facebook că pleacă în vacanţă, ţinte pentru hoţi
Măsurile minime de prevenire a furturilor sunt, pe cât de banale, pe atât de adesea ignorate: uşa de la intrarea în locuinţă trebuie să fie încuiată permanent, chiar şi când proprietarii sunt acasă.
Iluminarea locuinţelor este un element foarte important pentru alungarea spărgătorilor, iar în cazul caselor nelocuite ideal este să existe o persoană care să verifice casa cât mai des.
Mai nou, şi Facebook-ul poate fi un bun mijloc de informare pentru hoţi.
„Poliţiştii le recomandă proprietarilor să nu mai scrie pe reţelele de socializare atunci când pleacă în concediu, deoarece aceasta poate fi o invitaţie pentru infractori. De asemenea, este bine să ştie cât mai puţini vecini perioada concediului şi nu sunt recomandate mesajele automate setate la e-mail sau mesajele vocale la robotul telefonului fix în care să specificaţi că veţi fi plecaţi în concediu”, se arată într-un comunicat al IPJ Suceava.