Îndrăgitul interpret Nicolae Furdui Iancu şi Orchestra „Rapsozii Botoşanilor” vor evolua joi, 20 aprilie, de la ora 18:00, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava, în spectacolul folcloric omagial „Maestrul George Sîrbu, o viaţă dedicată folclorului românesc”, la care intrarea este liberă. Iniţiatoarea acestui spectacol este Mihaela Bârsan, realizatorul emisiunii folclorice „Izvoare” de la Televiziunea Regională Intermedia din Suceava, care ne-a spus că foarte mulţi interpreţi şi instrumentişti consacraţi şi-au anunţat participarea la acest eveniment, „care se doreşte a fi evenimentul anului în lumea folclorului din judeţul Suceava”.
Pe aceeaşi scenă vor evolua membrii Orchestrei ”Rapsozii Botoşanilor” (dirijori: Ioan Cobîlă şi Ciprian Potoroacă, manager: Dan Doboş), alături de soliştii acesteia, Elena Mândrescu, Laura Ştefănescu şi Dan Doboş. ”Am avut o întrevedere cu preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Costică Macaleţi, care a fost de acord să încheie un parteneriat pentru acest eveniment, având în vedere faptul că distinsul muzician George Sîrbu este născut în judeţul Botoşani. Chiar dacă în acea perioadă vor avea loc Zilele Municipiului Botoşani, judeţul vecin se va mobiliza cu toate resursele pentru a-l sărbători aşa cum se cuvine pe maestru”, a declarat Mihaela Bârsan, care este şi coordonatoarea proiectului „10 pentru folclor”.
Regal de folclor
O altă surpriză a galei de folclor de pe 20 aprilie o constituie participarea interpretului băcăuan de muzică populară Anton Achiţei, originar din Botoşani. Acesta a declarat: „Când l-am cunoscut pe maestrul George Sîrbu aveam vreo 19 ani. Lucram pe atunci pe şantierele sucevene, după absolvirea Şcolii Profesionale de Construcţii din Câmpulung Moldovenesc. Eram elev la Şcoala Populară de Arte din Suceava şi, în acelaşi timp, activam şi la Casa de Cultură Orăşenească ca solist, participând la mai multe spectacole. Într-una din zile, când eram la Casa de Cultură, am avut bucuria să-l cunosc pe maestrul George Sîrbu. I-am spus că îmi doresc foarte mult să devin interpret de muzică populară şi, dacă aş avea această şansă, chiar la Ansamblul Artistic <Ciprian Porumbescu> din Suceava. M-a ascultat îngăduitor, s-a aşezat la pian şi mi-a spus să cânt. Am cântat un cântec creat de mine: <Sus la şesul Ursului>. M-a acompaniat la pian şi, după câte îmi amintesc, i-am făcut o impresie bună. M-a sfătuit să continui şcoala de arte, să-mi alcătuiesc un repertoriu frumos şi visul meu se va împlini”.
Sunt alături de maestrul George Sîrbu şi vor cânta şi încânta publicul şi artiştii Margareta Clipa, Constantin Mândrişteanu, Angelica Flutur, Alexandra şi Dana Dăncilă, Ancuţa Corlăţan, Simona Matachi, Elena Mândrescu, Viorica Macovei, Leonard Zamă, Alexandru Brădăţan, Andra Matei, Lăcrămioara Reuţ, Laura Ştefănescu. Nu va lipsi din spectacol Grupul vocal de copii şi tineri „Balada Bucovinei”, coordonator Oana Sîrbu Botezat.
La finalul spectacolului aniversar va avea loc un recital extraordinar susţinut de cunoscutul interpret de muzică populară Nicolae Furdui Iancu, care va fi însoţit de Grupul instrumental ”Crai Nou” din Alba Iulia. Nicolae Furdui Iancu nu a mai cântat de 23 de ani pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Suceava. Spectacolul va fi prezentat de Mihaela Bârsan.
„Maestrul George Sîrbu, o legendă vie a folclorului românesc”
Organizatorul evenimentului, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a declarat că „maestrul George Sîrbu este o legendă vie a folclorului românesc şi, în mod special, a celui bucovinean. Pentru amprenta pe care a lăsat-o în folclorul sucevean, a fost declarat Cetăţean de Onoare al municipiului Suceava, iar o stradă dintr-un cartier nou din municipiu îi va purta numele în semn de maximă recunoştinţă pentru ceea ce a făcut pentru suceveni”.
Spectacolul folcloric „Maestrul George Sîrbu, o viaţă dedicată folclorului românesc” este organizat de Primăria municipiului Suceava, în parteneriat cu Prefectura Judeţului Suceava şi Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor şi Consiliul Judeţean Botoşani. Sponsori sunt Alianţa Sindicatelor din Învăţământ Suceava, Depozitul de flori ”Simfonia Florilor”, Casa de modă „Janice” şi Salonul de înfrumuseţare „Bellisima”.