Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava organizează în această săptămână o licitaţie publică cu strigare pentru cedarea a patru câini de serviciu, care vor fi casaţi din punctul de vedere al muncii de poliţie. Cei patru câini au vârste cuprinse între 4 şi 12 ani, iar taxa de participare la licitaţie este de 10 lei. De asemenea, mai trebuie depusă o garanţie de participare, în cuantum de 10% din preţul iniţial de vânzare. Astăzi este ultima zi în care se pot depune cererile de participare, iar licitaţia va avea loc în data de 14 aprilie, la sediul IPJ Suceava.
De la 250 de lei la 2.345 de lei
Doi dintre câinii poliţişti au preţuri de pornire minime, având în vedere şi vârsta lor. Câinele Febam, mascul, născut în 2005, rasa labrador, şi câinele Guma, femelă, născut în 2006, rasa ciobănesc german, au preţuri de pornire la licitaţie de 250 de lei.
Un preţ un pic mai mare are câinele Mag, mascul, născut în 2008, rasa ciobănesc german, în cazul său licitaţia pornind de la suma de 297,51 lei.
Vedeta licitaţiei de joi va fi câinele Raxa - ciobănesc german, femelă, în vârstă de 4 ani, cu un preţ de pornire la licitaţie de 2.345 de lei.
Cât de util a fost poliţiei câinele Mag
Despre câinele Mag, masculul ciobănesc german născut în 2008, Monitorul de Suceava a scris un amplu material în 2010. Câinele foarte tânăr de atunci i-a dus pe poliţişti de la locul faptei unei tâlhării direct până la locuinţa unuia dintre autori.
Ana B., o bătrână din comuna Baia care locuia singură, a fost atacată în casă la ora 4.00 dimineaţa de doi indivizi care forţaseră unul din geamurile locuinţei. Lovită şi apoi legată, femeia a reuşit să se dezlege în timp ce agresorii îi răscoleau casa în căutare de bani, fugind la vecini şi cerând ajutor. Cei doi indivizi care se aflau în locuinţă, plus doi complici rămaşi afară de pază, au dispărut în noapte, o echipă de anchetatori demarând imediat cercetări la faţa locului.
Pregătit pentru astfel de cazuri, câinele de serviciu Mag, sub îndrumarea conductorului său, agentul-şef Titus Moroşan, a fost adus în zonă pentru a adulmeca urmele rămase la faţa locului. Surpriza a venit imediat, patrupedul îndreptându-se spre o casă aflată nu foarte departe, până unde l-a dus urma adulmecată.
Agentul de poliţie Titus Moroşan ne-a explicat la vremea respectivă cum a acţionat patrupedul: „Câinele a căutat urma de miros uman din zona câmpului infracţional. După ce a găsit-o, a căutat direcţia de ieşire a acesteia de la locul faptei şi, urmând-o, s-a dus până la intrarea în casa suspectului. Când am ajuns acolo, colegii m-au întrebat dacă sunt sigur că nu greşeşte şi le-am spus că este exclus”.
Acolo a fost identificat unul dintre suspecţi, care a recunoscut fapta după audieri, astfel că ulterior toţi cei patru tineri care au încercat să o jefuiască pe femeie erau deja reţinuţi, trei ajungând în arest.
În 2011, acelaşi câine a ajutat la depistarea unui suspect de furt, care fugise în jur de 5 kilometri de poliţişti, la Rădăuţi. Hoţul a fost practic salvat de câine, pentru că în timpul urmăririi renunţase la haine şi intrase în şoc hipotermic.
Câinii sunt specializaţi pe diferite domenii de activitate
Câinii din structurile MAI sunt specializaţi pe anumite domenii: pentru găsirea victimelor de sub dărâmături, pentru depistarea stupefiantelor, a cadavrelor umane îngropate şi, cel mai adesea, pentru adulmecarea urmelor din câmpul infracţional.
Cel mai adesea, după pensionare, aceste patrupede nu au o soartă prea bună, fiind adoptate destul de rar.
Informaţii suplimentare referitoare la licitaţia din data de 14 aprilie, ora 10.00, se pot obţine la numerele de telefon 0230/ 203241 sau 203249.