După ce elevii claselor a VIII-a, a XI-a şi a XII-a au trecut prin simulările examenelor naţionale, în această primăvară, colegii lor mai mici dintr-a II-a, a IV-a şi a VI-a susţin testări importante.
Este vorba despre evaluările naţionale care urmăresc evoluţia elevilor pe parcursul gimnaziului, iar notele obţinute nu se trec în catalog şi nu sunt făcute publice.
Primii care sunt evaluaţi sunt elevii de clasa a II-a, la limba română (scris şi citit) şi matematică, în perioada 10-13 aprilie. Potrivit calendarului, proba de limba română s-a desfăşurat ieri, 10 aprilie, limba română, citit, este programată pentru astăzi, 11 aprilie, iar proba la matematică pentru mâine, 12 aprilie. În judeţul Suceava sunt înscrişi peste 7.000 de elevi în clasa a II-a.
Urmează cei aproximativ 5.400 de elevi din clasa a IV-a din judeţ, evaluarea competenţelor lor fiind programată astfel: limba română - 3 mai, matematică - 4 mai, limba maternă - 5 mai. Cei din clasa a VI-a vor trebui să se pregătească la disciplinele limbă şi comunicare şi matematică şi ştiinţe ale naturii, urmând să fie evaluaţi în intervalul 10-11 mai. Circa 7.500 de elevi suceveni sunt înregistraţi în clasa a VI-a.
Ministerul Educaţiei vrea ca prin intermediul acestor evaluări naţionale să poată urmări mai bine cum evoluează fiecare elev, dar şi dacă şi unde sunt probleme la nivel de şcoală, de clasă sau de elev. Prin intermediul acestor testări se va şti în ce măsură elevul şi-a însuşit elementele de bază specifice vârstei: scris, citit, socotit, insistându-se, ulterior, pe corectarea eventualelor dificultăţi.
Potrivit Ministerului Educaţiei, evaluarea competenţelor în clasa a II-a (scris-citit şi matematică) este necesară pentru a elabora planurile individuale de învăţare ale elevilor. Rezultatele pe care elevii le obţin şi planurile individualizate care se întocmesc pe baza acestora fac parte din portofoliul educaţional al elevului.