O anchetă a procurorilor militari din Iaşi s-a lăsat cu reţineri şi acuzaţii la adresa a trei militari din judeţul Suceava, dintre care unul angajat al Centrului Militar Judeţean (CMJ) Suceava. Celor trei li s-a adăugat şi tatăl unuia dintre militari, care este cercetat penal la rândul său.
Plutonierul Constantin Mihaiu, din Fălticeni, angajat al CMJ Suceava, este cercetat pentru comiterea a două infracţiuni de trafic de influenţă. Caporalul Florin Pandelea, din Dolheşti, este considerat pionul principal al grupului şi împotriva lui se derulează cercetări pentru trei acte materiale de trafic de influenţă. Al treilea militar implicat în această schemă este soldatul Iulian Valerică Vizitiu, din Preuteşti. Acesta este cercetat „la pachet” cu tatăl său, Valerică Vizitiu, pentru comiterea infracţiunii de cumpărare de influenţă, respectiv complicitate şi instigare la săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă.
Cei patru au fost reţinuţi de procurorii de la Parchetul Militar Iaşi în cursul zilei de marţi, 4 aprilie, iar a doua zi au fost aduşi la Tribunalul Suceava cu propunere de arestare preventivă. Judecătorul de drepturi şi libertăţi a decis să-l plaseze în arest la domiciliu pe Florin Pandelea, în timp ce faţă de ceilalţi trei inculpaţi s-a luat măsura controlului judiciar.
În ce constau faptele
Într-un comunicat de presă remis ieri, anchetatorii au explicat şi motivele pentru care s-a ajuns la reţinerea şi cercetarea penală a celor patru indivizi.
Activitatea caporalului Florin Pandelea a fost cea mai „laborioasă” şi a început încă de acum un an. Potrivit procurorilor militari, în intervalul martie - aprilie 2016, Florin Pandelea a cerut de la o persoană suma de 1.000 de euro, din care a primit efectiv 2.230 de lei (echivalentul a 500 de euro) în contul cardului de salariu pentru a efectua intervenţii în vederea încadrării unei persoane ca militar profesionist la o unitate de poliţie militară de pe raza judeţelor Bistriţa sau Suceava. Ulterior, inculpatul a pretins şi primit de la aceeaşi persoană şi suma de 400 lei pentru intervenţii vizând facilitarea vizitei medicale efectuate la Spitalul Militar Iaşi în luna aprilie 2016.
În luna septembrie au intrat pe fir şi celelalte trei persoane cercetate în acest dosar.
„Inculpatul Pandelea Florin a pretins de la inculpatul Vizitiu Iulian Valerică bani şi foloase materiale pentru a exercita intervenţii pe parcursul procedurilor de înscriere şi evaluare în vederea încadrării acestuia ca militar profesionist. De asemenea, inculpatul Vizitiu Iulian Valerică a oferit, în cursul lunii decembrie 2016, sume de bani şi inculpatului Mihaiu Constantin (subofiţer) pentru a realiza intervenţii în vederea încadrării sale ca soldat gradat profesionist şi, ulterior, pentru ca acesta să intervină în vederea obţinerii unei repartiţii, conform opţiunilor făcute la înscriere, ceea ce subofiţerul a acceptat, implicându-se în efectuarea acestor intervenţii. În ceea ce priveşte activitatea infracţională a inculpatului Vizitiu Valerică, tatăl inculpatului Vizitiu Iulian Valerică, din probatoriul administrat a reieşit că, luând cunoştinţă în cursul lunii septembrie 2016 de banii pretinşi de Pandelea Florin pentru a-şi trafica influenţa, a făcut o contraofertă condiţionată de implicarea unei rude a unui militar, care a fost prezentată de Vizitiu Iulian Valerică militarului Pandelea Florin.
Totodată, inculpatul Vizitiu Valerică l-a consiliat pe fiul său cum să procedeze în predarea banilor către inculpatul Pandelea Florin şi l-a determinat să ofere inculpatului Mihaiu Constantin o sumă de bani în vederea efectuării unor intervenţii pentru obţinerea unei repartiţii corespunzătoare”, se arată în comunicatul de presă al procurorilor militari.
Cinci percheziţii efectuate în dosar
Tot în ziua de 4 aprilie, înainte de a fi duse la audieri la sediul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi, cele patru persoane au avut parte şi de vizite la domiciliu. În baza unei decizii judecătoreşti, s-a primit aprobarea pentru efectuarea a cinci percheziţii imobiliare. Toate acestea s-au derulat în locaţii din judeţul Suceava, iar la acţiune, în afara celor trei procurori militari, au participat lucrători din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, Serviciul Judeţean Anticorupţie Suceava, dar şi jandarmi de la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi.
Anchetatorii au mai făcut precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.