Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 7 apr 2017 - Anul XXII, nr. 79 (6495)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Expoziţia “Ia aidoma”

34 de replici ale unor cămăşi româneşti ce se află păstrate peste graniţe pot fi admirate la Hanul Domnesc

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Muzeul Bucovinei îi invită pe suceveni să participe astăzi, la ora 13:00, la vernisajul expoziţiei “Ia aidoma”, ce va avea loc la Muzeul Etnografic Hanul Domnesc Suceava. Expoziţia va fi deschisă în perioada 7 - 30 aprilie şi va putea fi vizitată de marţi până duminică, între orele 10:00-18:00. Este vorba despre 34 de cămăşi româneşti, ce se află păstrate peste graniţe, în marile muzee ale lumii, dar care au fost aduse „acasă” şi în timpul prezent prin replici. Este singurul fel în care aceste cămăşi pot fi admirate de publicul interesat, deoarece originalele nu sunt expuse în expoziţiile permanente, ci sunt păstrate în depozitele acestor muzee. Cele 30 de autoare care le-au readus la viaţă sunt membre ale comunităţii “Semne cusute în acţiune”, grup constituit pe Facebook, în martie 2014, la iniţiativa arhitectei Ioana Corduneanu, şi care numără acum peste 18.300 de membri: prima şi cea mai mare “Șezătoare Virtuală”. După cum au spus organizatorii, în prima fază, cămăşile au fost identificate în colecţiile: Metropolitan Museum, New York; Muzeul de Textile, Canada; Muzeul Etnografic Geneva; Muzeul de Textile Lyon; Muzeul Horniman, UK; Muzeul de Etnografie, Sankt Petersburg, dar şi în colecţii private. Expoziţia îşi doreşte să deschidă un orizont nou în ceea ce priveşte arta ţărănească, demonstrând că, în perioada 2016 - 2017, broderia este un „hobby” cât se poate de românesc, de firesc şi de urban. Expoziţia demonstrează că oamenii au nevoie de muzee pentru a se inspira, pentru a se regăsi, pentru a învăţa, pentru a se exprima, pentru a socializa. O mare provocare a fost reconstituirea modelelor după fotografii, unele dintre ele fiind alb-negru, din anii 1920. Apoi, pentru realizarea cămăşilor, provocarea a fost rezolvarea ecuaţiei ce ţine compoziţia în echilibru: adaptarea modelului în funcţie de pânză şi de fibre, găsirea pasului ideal de cusătură, ritmarea şi încadrarea modelelor astfel încât să rezulte proporţiile corecte. Un alt efort a fost respectarea cromaticii şi a materialelor folosite şi întrecut: arnici, mătase, lâniţă, fir de aur şi argint, panglică fină de cupru suflată cu argint, fluturi de aur. Cămăşile s-au lucrat cu puncte de cusătură vechi, folosite la noi înainte de apariţia cruciuliţelor şi a stilului „artizanat”. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 34 de replici ale unor cămăşi româneşti ce se află păstrate peste graniţe pot fi admirate la Hanul Domnesc.
 Vizualizări articol: 1494 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
34 de replici ale unor cămăşi româneşti ce se află păstrate peste graniţe pot fi admirate la Hanul Domnesc0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei