Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava a demarat verificările şi procedurile de autorizare pentru comerţul de produse de origine animală din perioada premergătoare sărbătorilor pascale, în scopul prevenirii apariţiei unor toxiinfecţii alimentare sau a altor probleme de acest gen.
În primul rând, DSVSA Suceava a informat că în judeţ există opt pieţe agroalimentare autorizate sanitar-veterinar unde toate produsele sunt verificate şi certificate. Pentru sesizarea neregulilor au fost făcute publice şi numerele de telefon ale medicilor responsabili, după cum urmează:
· Suceava, Piaţa Centrală - program de lucru zilnic, între orele 8-18, cu asistenţa asigurată de dr. Mariana Jiha – tel. 0740 283 314 şi dr. Claudia Covaşă – tel. 0741 066 820;
· Suceava, Piaţa Mică - program de lucru zilnic, între orele 8-18, asistenţa fiind asigurată de dr. Marian Erdei - 0756 404 621 şi de dr. Vasile Semeniuc - tel. 0740 698 759;
· Suceava, Piaţa Burdujeni -program de lucru zilnic, între orele 8-18, dr. Rodica Lucescu – tel. 0747 398 924;
· Rădăuţi, Piaţa Centrală - program de lucru zilnic, între orele 8-18, asistenţa fiind asigurată de dr. Cornelia Alexandrescu – tel. 0743 661 181;
· Vatra Dornei, Piaţa Centrală -program de lucru zilnic, între orele 8-18, dr. Felicia Boca Lazăr – 0740 428 331 şi dr. Sorin Melinte – 0740 257 732;
· Câmpulung Moldovenesc, Piaţa Centrală -program de lucru zilnic, între orele 8-18, dr. Rodica Vranău – tel. 0722 143 200;
· Gura Humorului, Piaţa Centrală -program de lucru zilnic, între orele 8-18, asistenţa fiind asigurată de dr. Cecil Catargiu – tel. 0744 397 287;
· Fălticeni, Piaţa Centrală:program 8-18, dr. Puiu Chiticariu – tel. 0722 622 829.
Cu privire la sacrificarea mieilor, aceasta se poate face în unităţile de abatorizare autorizate sanitar-veterinar pentru schimburi intracomunitare, inclusiv abatoare de capacitate mică – 10 în judeţ, şi în centre de sacrificare temporare aprobate în urma controlului în teren al inspectorilor sanitar-veterinari. Există trei autorizări în acest sens, la crescătorii de ovine Ion Chihaia, din Bursuceni - Vereşti, Gheorghe Şuiu, din comuna Pătrăuţi, şi Ana Şuiu, din Iţcani.
Aceste centre au fost aprobate pentru sacrificarea mieilor în perioada 30 martie - 15 aprilie 2017.
Doctorul Dănuţ Corneanu, directorul executiv al DSVSA Suceava, le-a transmis sucevenilor un mesaj preventiv de care ar trebui să ţină cont: „Recomandăm populaţiei ca aprovizionarea cu produse alimentare de origine animală să nu se facă din spaţii improvizate, nesupuse controlului sanitar-veterinar, sau din sistemul de vânzare stradal, între blocuri sau din portbagajele maşinilor, locuri în care nu are cum fi asigurate o temperatură şi o stare de igienă corespunzătoare”.
El a mai transmis că neregulile în domeniul siguranţei alimentelor pot fi sesizate şi la numărul de telefon cu apelare gratuită 0800 826 787.